Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Bada bäst i Budapest

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2006-02-18

Aftonbladet tar tempen på ungerska bad

Det varma sluter sig mjukt kring mina vinterkalla ben.

Att bada i BUDAPESTS ångande termalbad är härligt - men bered dig på motstånd.

Från barska ungerska badtanter.

V issa saker är fruktansvärt viktiga. Det märker man direkt när man besöker Ungerns heta bad.

Innan du stoppat tån i vattnet är det någon som ropar och pekar på huvudet.

-Badmössan!

Egentligen är det inte så konstigt att det blir fel. Ingen information på engelska och entréproceduren är fullständigt obegriplig i de kommunala baden.

Nu vill ungrarna tvätta bort den gamla östkänslan. Deras guldgruva ska moderniseras för att hälsoturisterna ska hitta hit. Tanter i vita rockar som tvingar på spagästerna badmössor ska skolas om. Regeringen har satsat motsvarande 2,1 miljarder kronor på renovering, nybygge och marknadsföring.

Många termalbad håller nämligen inte den standard som utländska spagäster kräver. En del bad är mögliga, skräniga, har rostiga kranar och flagnande väggar. Det är svårt att boka massage och andra behandlingar.

Men man kan välja - mellan toppmoderna spahotell för turister och kommunala termalbad där ungrarna själva badar. RESA har testat båda varianterna.

Första doppet sker i det klassiska Gellértbadet som ligger vid hotell Gellért. Här finns den mest kända inomhusbassängen. Enormt vacker. Termalbaden är separerade för damer och herrar och det är skönt. Det är lugnt och många damer badar nakna.

Men att boka behandling är knepigt. Jag frågar sex personer innan någon förstår att jag vill ha lerinpackning.

- Massage först, bestämmer den ungerska kvinnan.

Jag vågar inte säga emot.

Efter massagen går vi ner i källaren. Längst in i korridoren står två bastanta män, en av dem håller i en sopskyffel. De pekar på en dörr, ängsligt går jag in. En brits, ett badkar och en dusch med en murad kant är det enda som finns i rummet. På väggen är det stänk av lera.

- Sitt, beordrar de mig.

Sedan försvinner de ut. Innan jag vet ordet av har en stor varm lergegga landat på ryggen. Det bränner, men jag sitter still. Han fortsätter att klatscha ut lerkokor på kroppen. När leran är slut lindas jag in i ett lakan och ligger där i 20 minuter. Det är hälsosamt, tänker jag medan matoset från köket sprider sig. Och billigt, runt 90 kronor.

Vid nyrenoverade Lukácsbadet kan jag bara gissa att pengarna tog slut när fasaden var tvättad och putsad. Inuti är det så ofräscht och otrevligt att jag snabbt badar mig genom alla bassänger. Det enda fräscha är utomhusbassängerna.

Badar är dock inte det enda man gör med Budapests vatten - det ska klunkas också. En del dricker vattnet direkt från rör i poolen på stadens badanläggningar. Andra köper det på flaska. På de moderna spahotellen tar man plastmuggar och vrider på en kran.

Jag köper det hälsosamma vattnet på flaska och får i mig två klunkar. Det är varmt och luktar skunk. Men säkert hälsobringande.

Bestämmer mig för att testa det nyrenoverade spahotellet Aquvincum på Budasidan. På spahotellen är det andra priser och det kostar 150 kronor att komma in. Det är lugnt, stilla, spalikt. Jag får en termalbassäng för mig själv. Men i längden blir det lite ensamt.

Roligare har sällskapet Wiström från Knivsta som sitter och fikar efter ett första hälsobad.

-Vi är här på spaweekend, säger de.

Lars och Gunvor Wiström har varit i Budapest tre gånger tidigare. För Gunvors syster, Maivor med maken Lennart Wiström, är det första gången.

- Jag har tänkt ta massage, säger Maivor.

- Jag kanske tar en lerinpackning, säger Gunvor.

Herrarna har inte bestämt sig.

På Margaretaön mitt i Donau, floden som delar staden, ligger superfräscha Thermal Hotel Margitsziget. Här är det också lugnt och skönt. Och dessutom såväl rent och tjusigt som ett vänligt mottagande. Jag betalar 180 kronor för 20 minuters massage, som visar sig bestå av att den kvinnliga massören mest smörjer in mig med olja.

Dagarna går, och bad efter bad betas av. Efter att ha badat i fyra dagar kan man bara hålla med om behovet av renovering - här behövs en rejäl uppryckning. Men medan nya kulor må fräscha upp lokalerna är jag rädd att inga pengar i världen hjälper vad gäller de ungerska badtanterna.

Här handlar det om inställning. De verkar ogilla de utländska badgästerna. De är otrevliga, föser mig fram, beordrar och pekar. De fjäskar inte, och verkar helst inte vilja att du badar alls.

Men man ska inte ge sig. Efter att ha forcerat de två första hindren, entréproceduren och badtanterna i omklädningsrummen, får jag lön för mödan. Vattnet är såväl avslappnande som behagligt. Extra tydligt blir det vid resans sista bad. Det kommunala Sezéchenyi-badet är Europas största badanläggning och känd för schackspelande herrar. Termalbadet inomhus är hyfsat. Den stora behållningen är poolen utomhus.

Det är så varmt att ångan dansar över vattenytan och det går inte att se mer än två meter framför sig.

Här finns en härlig blandning av turister och ungrare. Och väldigt bastanta manliga massörer.

Men knåda kan de. Besöket på Sezéchenyi-badet - med massörer och den härliga utepoolen - blir resans höjdpunkt.

Läs också:

Ann Jonsson

Följ ämnen i artikeln