Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Roger fick en hjärtattack på resan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-14

Räkningen: 600 000 kronor

I vanliga fall föredrar Roger Lindblad kontanter. Men när han åkte till USA med sin son betalade han resan med kreditkortet.

Det räddade hans ekonomi.

– Annars hade jag fått tömma sparkontot, säger Roger.

Roger Lindblad och hans son var på väg till goda vänner i Indiana, USA, på semester. Men på planet till Chicago började Roger plötsligt må dåligt. Det tryckte över bröstet och han kände sig yr.

– Jag trodde det var gaser. Att det var en hjärtattack slog mig inte ens. Det var otänkbart, jag var ju kärnfrisk!

Roger hade mått så bra före resan att han inte tänkt på att skaffa en reseförsäkring. Han blev ju aldrig sjuk.

Så i stället för att larma flygvärdinnorna satte han sig inne på toaletten och försökte lugna ner sig.

Planet landade så småningom i Chicago, och de åkte vidare till Indiana. De kom fram till sina vänner sent på natten och skulle precis gå och lägga sig, när Roger kollapsade. Knappt 50 år och helt frisk hade han fått en hjärtinfarkt.

Vännerna ringde larmnumret, och både polis och ambulans kom på några minuter. Ambulanspersonalen tog Roger till ett privat sjukhus i närheten. Mitt i kaoset ville sjukhuset försäkra sig om att de skulle få betalt.

– De kunde inte vägra ta emot mig, eftersom de måste ta sig an akutfall. Men jag fick skriva på ett papper där jag lovade att de fick ta allt jag ägde och hade om min försäkring inte skulle täcka kostnaderna.

Allting gick väldigt fort. En timme efter att Roger hade fallit ihop på golvet hemma låg han på operationsbordet, och efter två timmar var han uppe på intensivvårdsavdelningen.

– Jag fick ett fantastiskt bemötande. Klockan var tre på natten, och när min son ville åka hem till våra vänner fick han skjuts av en av sjuksköterskorna.

Efter fem dagars rehabilitering skrevs Roger ut och fick resa hem till Sverige för eftervård.

– På sjukhuset i Sverige sa de att jag hade haft tur. ”Sådana här dyra operationer gör vi inte här”, sa de.

Men vården i USA är inte heller direkt gratis. Och eftersom Roger inte hade någon reseförsäkring fick han en chock när räkningarna från sjukhuset började ramla in i brevlådan.

– Det var avgifter för allt: utryckningen, ambulanspersonalen, narkosen, sköterskorna... Flera hundra tusen kronor. Vilken ågren jag hade!

Räkningarna fortsatte komma, ibland flera stycken varje dag. Efter en månad av ångest ringde Roger till sitt försäkringsbolag, bara för att höra om det fanns någonting som de kunde göra. Efter några frågor från kvinnan på försäkringsbolaget nämnde Roger att han betalat biljetten med sitt kreditkort.

Det löste allt.

– ”Det här ordnar jag”, sa hon på försäkringsbolaget bara. Efter det har det inte varit några problem alls. Jag samlade bara ihop räkningarna och skickade vidare till försäkringsbolaget. Till slut öppnade jag ens inte kuverten. Det var en otrolig lättnad.

Hade Roger betalat resan med vanligt bankgiro, som han brukar göra, hade han fått stå för alla kostnader själv.

– Om ingen frågat hade jag aldrig tänkt på att kreditkortet har en försäkring. Då hade jag väl bara tömt sparkontot och börjat betala. Nu fick vi till och med pengar tillbaka, för att resan blivit förstörd.

Försäkra dig om bra skydd

Du kan ha ett bra skydd på resan, även om du inte köper en särskild reseförsäkring.

Sara Berggren

ANNONS