Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Jag heter hellre Linblå än Ångest

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-10

Terri Herrera Eriksson

Får man heta vad som helst? Det är den heta frågan i Norge just nu efter att Halleluja, Kolaautomat, Filibombombom, Batman och Gud-ergod godkänts som nya namn. Namnforskarorganisationen ”Samarbeidsnemnda for Namnegrans-king” skriver protestbrev till justitiedepartementet, insändarsidorna fylls med indignerade inlägg och diverse debattörer har naturligtvis en massa att säga om alla dessa lustiga namn.

I Sverige har liknande diskussioner då och då blossat upp. Är Ikea Decibel ett bra namn? Borde Regina Lund ha låtit bli att kalla sin son för Linblå? Vilka är staten att bestämma om ett namn är lämpligt?

Olika länders policy vad gäller namn är alltid lika intressanta. Medan vi i Norden käbblar om för och emot Linblå och Månfare heter polacker Wontroba – Lever (ja, som inälvan) och Trinidadbor just Trinidad som en hyllning till nationen.

I latinovärlden kan man nog heta vad som helst. Kanske inte Kolaautomat, men har namnet en religiös underton funkar det. Att träffa min spanska släkt är att göra en vandring genom hela Kristi liv och lidande. Vi har Ängeln Gabriel, Josef och Maria, Jesus, Lazarus, de flesta av de tolv lärjungarna och till och med en Himmelsfärd. Jag heter tusen gånger hellre Linblå än Himmelsfärd, Ångest eller Befruktning (Ascunción, Angústias och Concepción), tre rätt vanliga kvinnonamn i latinovärlden.

Det är för övrigt inte bara traditioner kring egennamn som är starkt kulturellt betingade. Namn på krogar, butiker och hotell världen över visar på en fantastisk fantasirikedom. I Sverige följer restaurangnamn i stort sett tre principer:

1) Ägarens förnamn är inbladat, som Gullans taverna och Mickes kök.

2) Enkla substantiva namn i stil med Grill, Kungsgatan 4 eller Öl & Bar.

3) Senaste trenden: hela meningar. I Stockholm har vi till exempel restaurang Döden i grytan och den populära baren ...Och himlen därtill.

I Spanien är coola attitydnamn inte lika viktigt. Därför befann jag och mina svenska vänner oss en dag i valet och kvalet: ska vi gå och äta på Pölen, Räkkungen eller Korvkungen? De två förstnämnda är dessutom välrenommerade restauranger. Någon gång ska jag fråga ägaren till Räkkungen varför han, som vunnit priser för sina goda tapas, valt ett så fånigt namn på en ypperlig

restaurang. Fast vis av erfarenhet vet jag nästan vad svaret kommer att bli:

– Vadå? Ingen serverar så goda räkor som jag! Jag ÄR ju Räkkungen!

Jag skulle dock vilja se svenska toppkockar som Marcus Aujalay, Melker Andersson eller Marcus Samuelsson kalla sina krogar för Såskungen, Köttkungen eller Torskkungen.

Den mest intressanta namntraditionen har kanske egenföretagarna i Ghana, där landet är nedlusat med Bar Jesus Loves You, Jesus Is Coming Gift Shop och Jesus Our Saviour Market.

Hur ölhäving och konsumtion hör ihop med Jesus är oklart. Men även här är svaret givet:

– Varför jag döpt min bar till Jesus Is Coming? För att han kommer, såklart!

Tack, då vet jag. Men det dröjer nog länge innan vi få se motsvarande namntrend i Sverige.

ANNONS