Semesterns största bluffar - och hur de kan undvikas
Publicerad 2018-08-10
Blev mackan på hotellrummet lite dyrare än du väntat dig? Eller har du råkat ut för konstiga avgifter du inte visste fanns? Här är semesterbluffarna att akta sig för i Europa.
De flesta av oss har varit med om att ett besök utomlands blivit lite dyrare än planerat. Och i vissa fall är det bara så som det är, men i andra fall beror kostnaderna på bluffar och onödigt höga kostnader - som går att undvika, skriver The telegraph. Här är några av de onödiga priserna du kan undvika på semestern.
Avgifter för uteservering
Vid St Mark’s Square i oändligt populära Venedig finns det flera mysiga uteserveringar att placera sig vid för en kopp kaffe. Men vill du sitta utomhus får du vara beredd att betala lite extra - många platser tar nämligen en avgift för att sitta utomhus. Det finns även caféer i området som tar avgifter för bordservice och för musik, så att priset för en aperol spritz blir det dubbla, enligt The telegraph. Så om du vill komma billigare undan kan du välja att sitta inne vid baren - eller välja ett annat område.
Överprisade Bellinis
Bellinis i all ära, drycken med mousserande vin och persikopuré är visserligen god, men är den värd över 200 kronor? Om du tycker det kan du bege dig till baren Harry’s bar i Venedig. Baren är känd för sina Bellinis, men drinken kostar 220 euro. Annars finns det gott om billigare barer att inta drinkar på, som Vincent bar och Bar puppa.
Mat i alpbergen
Det är visserligen sällan billigt att åka på skidsemester i alperna. Boende, liftkort, resa, det blir en del. Men en av de överdrivet dyra sakerna är lunch i backen, speciellt om du rest till en dyr skidort. Lösningen är att förbereda mat och packa med dig upp i backen. Att sitta i snön och äta en god macka och titta på utsikten är inte otrevligt alls. För den som föredrar en stunds värme framför en måltid i snön finns det ibland picknick-rum där skidåkarna kan sitta och äta. Ibland finns det till och med mikrovågsugnar så att besökarna kan värma sin mat.
Taxi i Schweiz
Världens dyraste stadstaxi återfinns i Schweiz, närmaste bestämt i Zurich och Genève där resan kostar 45 respektive 29 kronor per kilometer. Det visar åtminstone en undersökning från 2017. Så om du inte måste ta taxi i dessa städer kan det vara värt att överväga att promenera eller kanske hyra en cykel.
Dyra gondolturer
Att åka gondol i Venedig kan kännas som ett måste - men var beredd att betala. Taxan för en åktur fastställs av tillsynsorganet ”Ente Gondola” och uppgår just nu till 80 euro för 40 minuter. Priset gäller dock för en gondol där upp till sex personer får plats, så du måste inte stå för hela notan själv. Men om du vill komma undan lite billigare finns det traghettos, färjor, som kostar runt 2 euro. Dessa gondoler är populära hos lokalborna - och du åker dem ståendes.
Solstolar i Cote d’Azur
Det är inte ovanligt att det kostar en slant att låna en solstol på stranden. Men på platser som Cannes i Frankrike eller Costa Smeralda på Sardinien kan det kosta 20 euro eller mer för att få låna stolen. Lösningen är inte speciellt svår att gissa - packa med dig en handduk till stranden och lägg dig direkt på sanden.
Wifi på hotell
Trots att wifi ofta är gratis på barer, caféer och flera hotell så finns det vissa som fortfarande väljer att ta betalt för internetåtkomsten. Det handlar ofta om lyxhotell - som London Hilton som tar 230 kronor per dag för internet. Det finns även hotell som har gratis wifi som är långsamt som en sengångare, och för att få snabbare och bättre gäller det att betala extra för premium. Om du hamnar på ett sånt boende finns det inte mycket mer att göra än att betala eller vara utan, men det kan vara värt att kolla upp innan du bokar.
Roomservice i Genève
Hotell i Genève är de som tar mest betalt för en club sandwich på hotellet, visar en undersökning från hotels.com. Priset ligger på cirka 320 kronor och är snäppet mer än i Paris. Generellt sett är sakerna du finner i hotellrummen dyrare än utanför - om de inte är inkluderande i priset. Så betala, vänta med att äta tills du lämnat ditt rum, eller smyg in en macka du köpt utanför.
Mobilanvändning i Montenegro
Swosh sade det - och så var man van vid att priserna för dataroaming är desamma i EU som i hemlandet. Men det betyder inte att priserna inte kan vara svindlande i andra länder utanför EU. I exempelvis Montenegro kan det fortfarande bli väldigt dyrt att surfa - så kolla upp dina alternativ och priser innan du går in på Facebook.