Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Toby - sköldpadda med rätt att leva

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-05-18

Frivilliga och hotell hjälps åt att rädda Kretas hotade djur

Havssköldpaddan Toby på väg mot friheten i Medelhavet. På ryggen bär han en sändare som låter oss följa med på hans resa via internet.

KRETA

Havssköldpaddan Toby tar några långsamma steg mot friheten och Medelhavet.

På ryggen bär han en sändare som låter oss följa med på hans resa via internet.

Tobys art är utrotningshotad.

Bara skuggan från ditt parasoll kan döda 50 sköldpaddsungar.

Här på västra Kreta släpptes Toby. Stranden är ett populärt ställe för havssköldpaddor att lägga ägg på.

Den stora sköldpaddshannen, en best på runt hundra kilo, vet precis vad han vill.

Instinkt, ljuden, eller kanske dofterna - han sätter så fort han får chansen av ner mot havet.

Det går inte så fort - han är ju trots allt en sköldpadda - men snart når han ändå det första vågskvalpet och försvinner under vattenytan. Bara sändaren, som hans räddare satt fast på ryggskölden, sticker upp. Sen försvinner den också under ytan.

Men tack vare sändaren är det här inte det sista vi - och alla andra intresserade - ser av Toby. Sändaren lämnar positionsuppgifter via satellit varje gång Toby kommer upp till ytan för att andas (normalt två gånger i timmen). Uppgifterna registreras i en dator och görs omedelbart tillgängliga på Archelons hemsida för alla som vilja följa Tobys färd runt östra Medelhavet de närmaste sex månaderna. På köpet får forskarna också veta hur djupt och länge han dyker.

Krok fastnat i magen

Toby hittades svårt medtagen på en strand på södra Kreta förra sommaren och fördes till Archelons räddningscenter utanför Aten. Där kunde man genom röntgen konstatera att hans plågor berodde på en tio centimeter lång fiskekrok, som fastnat i magen.

Den, och stora mängder genomskinlig plast som Toby svalt i tron att det var en av hans favoritfödor, maneter, fick man ut genom att tvinga i honom magmedicin.

Under månader av vila återhämtade han sig och kunde släppas fri i början av maj strax väster om Chania på Kreta, inte alls långt från flera stora charterkomplex.

Havssköldpaddor har levt i Medelhavet i tiotusentals år. Men om 50 år kanske de är borta, om vi inte är mer rädda om dem.

-Här i Grekland är lagarna som ska skydda djuren utmärkta. Felet är bara att de inte alls efterlevs och att myndigheterna inte gör något åt detta, säger Olga Karadaki, som arbetar heltid som sköldpaddsräddare. De flesta inom Archelon är annars oavlönade frivilliga.

Temperatur avgör könet

På semestern är det störst chans att stöta på havssköldpaddor på Zakynthos och Kreta i Grekland, på flera stränder i Turkiet, exempelvis Dalyan, och längs norra Cyperns ännu oexploaterade stränder.

Och som turist påverkar du mycket konkret sköldpaddornas chanser att överleva:

- Sköldpaddorna lägger sina ägg på samma strand där de själva föddes. Äggen tar 50-60 dagar att utvecklas och temperaturen i marken avgör könet. Men hamnar äggen i skuggan av ett parasoll så överlever de inte, eftersom temperaturen blir för låg, säger Olga Karadaki.

- Ett annat problem är solstolarna på stranden, när de står kvar nattetid. Sköldpaddshonorna är mycket försiktiga - stöter de i en solstol på väg upp så vänder de tillbaks ner i havet. Likaså om de hör kraftiga ljud, exempelvis musik från hotellens shower. Vi har lyckats påverka en del hotell, men andra struntar i oss.

Strålkastarupplysta hotell är också ett stort problem. När ungarna kläcks hittar de havet med hjälp av månen och stjärnornas reflektion på havsytan. Starkare ljus från exempelvis hotell nära stranden lurar dem åt fel håll och en säker död.

- Vi har inspekterat våra hotell och sett till så att kraftigt ljus riktat mot stranden tas bort, säger Lottie Knutson, informationsdirektör på Fritidsresor.

I Grekland har oddsen förbättrats en aning tack vare frivilliga, som patrullerar stränderna nattetid, markerar alla äggläggningsplatser och övervakar när äggen kläcks.

- Men av 2 000 nyfödda sköldpaddor överlever bara tre tills de fyllt 30 år då honorna börjar lägga ägg själva. Många blir uppätna av andra djur. Men andra dör i fiskenät eller av krokar när de äter av fisk som fångats på långa linor. Och fiskarna slår tyvärr ofta ihjäl de som fastnat då de anser att havssköldpaddorna konkurrerar om fångsterna, säger Olga Karadaki.

Följ Toby på nätet

Fakta: havssköldpaddor

Som turist ska du aldrig...

Läs också

Johan Öberg (resa@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln