Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

En backpackers 18 budord på vägen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-09-05

Nu är det hög tid att planera höstens backpackerresa.

Här är Resas budgetexpert Robert Karlssons checklista för en lyckad äventyrsresa i världen.

1. Försäkra dig

Även om reseförsäkringen kan kosta tusenlappar är den helt nödvändigt. Annars kan det bli dyrt vid olycka, sjukdom eller stöld. I hemförsäkringen ingår reseförsäkring 45 dagar men det går att förlänga med upp till ett år mot avgift.

Det kan bli billigare med en separat försäkring genom exempelvis Gouda reseförsäkringar eller Europeiska reseförsäkringar. Inget av de bolagen tar ut självrisk.

www.gouda-rf.se

www.europeiska.com

2. Vaccinera dig

Jämför priset på vaccination mellan olika mottagningar, husläkare och sjukhus. Det kan skilja mycket. Billigast brukar storsjukhusens infektionskliniker vara. I Stockholm resevaccinerar inga sjukhus.

3. Betala räkningar

Se till att räkningar betalas när du är på resa så att du slipper onödiga krav- och förseningsavgifter. Med autogiro betalas dina räkningar automatiskt.

4. Hyr ut lyan

Några grundråd inför uthyrningen:

Kontrollera din hyresgäst, skriv kontrakt.

Låt hyresgästen betala direkt till dig. Gärna förskott.

Stäng av eller låt telefonabonnemanget vila.

Eftersänd posten till någon som kan gå igenom den och larma om något viktigt har kommit. (Kostar från 300 kronor och uppåt.)

5.Välj rätt kamera

Ta med en kompaktkamera - den ger bra bilder, är enkel och lätt att ta med. Film är ofta billigare att köpa utanför Sverige.

På internetkafé kan man ofta bränna ner bilder från digitalkamerans minneskort och skicka hem.

6. Kolla passet

Försäkra dig om att passet är giltig under hela din resa och några månader till.

De flesta länder kräver tre eller sex månaders giltighet efter ankomst. Du behöver flera tomma sidor i passet för in- och utresestämplar och visum.

7. Fixa visum

Många länder kräver visum vid inresa. I vissa fall går det att få vid ankomst men oftast söks det på landets ambassad eller konsulat. Du behöver pass, foto och pengar. Tänk på att visumet har en sista giltighet för inresa i landet.

8. Säg nåt snällt

Lär dig räkna lite och några vänlighetsfraser på språket för resmålen. Resan blir bättre och roligare.

9. Hitta billigt flyg

Jämför mellan flera resebyråer - priserna varierar. Oftast lönar det sig att köpa tur-och-retur biljett.

Biljetten Open Jaw innebär flyg till en plats och hem från en annan. Priset räknar du ut genom att lägga ihop tur-och-returpriserna, dra bort hälften och du har ditt biljettpris.

10. Packa proffsigt

Packa lätt i en ryggsäck som rymmer högst 50 liter.

Skaffa även en mindre ryggsäck/väska (10-20 liter) för kamera, film, dagbok och annat viktigt.

11. E-posta allt

Ta med adress- och e-postlista (maila till dig själv så kan du plocka upp det på resan) till:

Familj och vänner

Försäkringsbolag

Nummer för att spärra bankkort

Bokningsnummer för e-biljetter på flyg

Passnummer

Fylla på med nummer för inresestämplar i länder och visumnummer efter resans gång

12. Kopiera allt

Kopiera värdehandlingar (till exempel pass, flygbiljett, bankkort) och förvara en kopia i stora packningen och en i den lilla. Mejla också pass- och bankkortsnummer till dig själv. Det är också bra att under resan ta kopior på inresestämplar och visum (behövs om du blir av med passet).

13. Pengar på kort

Bankkort är bra under resan. De stora bankerna (SEB, Handelsbanken, Föreningssparbanken, Nordea) tar uttagsavgift varje gång du tar ut pengar utanför ett euroland. Ica-banken och Skandiabanken har inga avgifter.

Uttagsautomater finns nästan överallt numera. Skaffa internetbank så kan du följa ditt saldo. På Visa (klicka på ATM Locator) och Master Card (klicka på Finn uttagsautomater) hittar du världens alla automater.

www.visa.se

www.mastercard.se

14. - och till nöds

Ta med 500-1 000 kronor i kontanter för nödfall att växla. Både euro och dollar fungerar bra i Asien.

I Centralamerika, liksom till stor del Sydamerika, regerar dollar. I många länder kan det vara svårt att växla annat än dollar. Grundrådet för Afrika är dollar.

Ta också med lokal valuta (100-200 kronor) för det första landet du skall besöka till flygbuss, boende och mat.

15. Göm glittret

Guld och glitter drar till sig tjuvar - så lämna allt hemma. Skylta inte med värdesakerna (kamera, bankkort, pass, kontanter). Förvara kontanter, pass, flygbiljett och bankkort i ett penningbälte under kläderna.

16. Här är hjälpen

Svenska ambassader finns i de flesta huvudstäder om du skulle råka ut för olycka, sjukdom eller stöld. Det kan även finnas konsulat på andra platser i länderna. Saknas svensk ambassad kan du få hjälp av ett annat EU-lands ambassad. Adress och telefonnummer till alla svenska ambassader och konsulat i världen på:

www.regeringen.se/sb/d/3696

17. Ring hem

Kontakta regelbundet familj och vänner. Ring billigt för ett par kronor per minut från nästan alla länder via cybertelefon (brukar finnas på internet-kafé). Skriv resedagbok på nätet och beskriv din resplan. Det finns flera gratis resedagböcker på nätet:

www.resedagboken.se

www.backpacking.se

www.resboken.se

18. Bekräfta biljett

Kontrollera inför varje flygresa med flygbolaget att inga förändringar skett. För att inte bli av med din plats måste du ofta återbekräfta biljetten några dygn före avresan.

Packlistan till varma länder

Reseapotek/ toalettartiklar

Övrigt

Värdesaker

(packas för sig)

Robert Karlsson (resa@aftonbladet.se)

ANNONS