Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Får det lov att vara en strutsglass?

Publicerad 2013-07-18

Idén kläcktes redan 1991.

180 strutsar och tre världsrekord senare är ­farmen utanför Borlänge ett av Dalarnas populäraste ­utflyktsmål.

Prova en strutsglass hos Sahlins så förstår du ­varför.

1994 tittade de första ­strutskycklingarna ut på familjen ­Sahlins gård utanför ­Borlänge. Nu är det en av Sveriges största struts­farmar där besökarna kan smaka på delikatesser som strutsburgare och strutsglass. Kerstin Sahlin, 60, är uppväxt på gården som hon driver till­sammans med sin man Gunnar, 64. De hade tidigare mjölkkor när de kände att det var dags för något nytt. Någon ­tidigare erfarenhet av fåglarna hade ­ingen av dem – det var ren nyfikenhet som gjorde att de ville testa. Gården skulle vara öppen och tillgänglig för alla, med särskilt fokus på de yngsta besökarna.

– I början delade vi ut flygblad till alla grannar, de fick komma och hälsa på för att se vad vi höll på med, säger Kerstin.

”Visar att man är större än dem”

30 strutsägg köptes och la grunden för dagens verksamhet. 1 500 kronor per ägg kostade de då, jämfört med dagens 350. Kring påsk händer det att besökarna köper ägg – men att skaffa sig en egen struts är ingen bra idé. När de blivit könsmogna – och är över 2 meter långa – kan de vara aggressiva. Gunnar har  till exempel fått ett finger avsparkat.

– Bäst är att ha med sig en kvast eller kratta så att man visar att man är större än dem, då får de respekt för en. Men jag är inte så förtjust i att gå in till dem själv, speciellt inte när jag ska plocka ägg, säger Kerstin.

I bland händer det att strutsarna rymmer – en gång var ett helt gäng ute på riksvägen och en annan gång ringde det från en skola ungefär en kilometer från gården.

– Skolgården var totalt öde, alla barn hade fått gå in. Men vi fångade strutsen och så fick den åka Volvo Combi hem.

Har tre världsrekord med strutsägg

För att strutsarna ska trivas krävs det att de är flera stycken – ensamma blir de olyckliga, äter ingenting och tynar bort.

– Man kan inte bara ha en struts, de är flockdjur och vill ha kompisar. Är de några stycken lockar de varandra till att äta och leva ett glatt liv.

Sahlins strutsgård har öppet varje dag under ­sommaren och vid en del speciella tillfällen. Förra året hade de 30000 besökare vilket är rekord för ­gården som erbjuder strutsguidningar, ett kafé med en mängd delikatesser och en gårdsbutik med allt från örhängen till dammvippor och lampskärmar – allt tillverkat av struts såklart.

Tre gånger har Sahlins skrivit in sig i Guinness rekordbok med världens största ägg. Det senaste var för några år sedan då ett ägg i en storlek som en mindre bebis, eller 45 vanliga hönsägg, noterades för 2 589 gram.

– Just nu har vi inga nya mål på äggfronten, haha! Vi försöker göra allt så bra som möjligt så att folk tycker det är trevligt att komma hit.

7 snabba frågor till Kerstin Sahlin

Vad har du sysslat med i livet förutom detta?

– När jag var ung var jag scout och älskade att hajka och segla. Jag var på internationellt utbyte och åkte som utbytesstudent. Vi har också varit ­biståndsarbetare i Zambia, haft mjölkkor och odlat vinbär.

Vad reser du aldrig utan?

– En speciell kudde som jag alltid tar med mig. Den, telefonen och handväskan.

Vilket är ditt ­favoritresemål?

– Jag tycker ­jättemycket om att åka söderut – till en vit sandstrand – så att man slipper tidsomställningen. Sydafrika till exempel, där har vi varit och kollat på struts många gånger.

Flyg eller tåg?

– Jag tar jättegärna tåget om det är ­möjligt.

Vilket är ditt ­favoritdjur – ­förutom struts?

– Katt. Vi hade en men den har för­svunnit. Jag tror att en hund har ätit upp den, tyvärr.

Är du rädd för ­något djur?

– Ja, jag är rädd för boaormar men huggormar går bra.

Till sist; vart går din drömresa?

– Karibien skulle vara trevligt!

Följ ämnen i artikeln