Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Här ser du blodfärgade supermånen

Publicerad 2018-01-30

En ”super blue blood moon” hör inte till vanligheterna.

På onsdag 31 januari inträffar något riktigt ovanligt: en blodfärgad, blå supermåne.
Men i Sverige får vi nöja oss med en vanlig supermåne.

Månen kommer att upplevas som såväl större som rödaktig på flera platser runtom i världen på onsdag 31 januari. Dessutom är den ”blå” – en kombination som inte skådats sedan 1866.

Vad är en ”super blue blood moon”?

En ”super blue blood moon” som det kallas på engelska uppstår när tre var för sig ganska vanliga månfenomen sammanfaller:

  • Supermåne
    Månens bana runt jorden är inte helt rund, vilket innebär att månen ibland befinner sig lite närmare än vanligt. Under en supermåne är månen ungefär 14 procent ljusare än normalt.
  • Blå måne
    Normalt förekommer omkring 12 fullmånar om året, vilket innebär cirka en fullmåne per månad. Men vissa månader förekommer två fullmånar. Den andra kallas då blå måne.
  • Blodmåne
    En blodmåne är samma sak som en total solförmörkelse. Det innebär att jorden kastar sin skugga över månen, och ger den en rödaktig färg.

Var kommer man att kunna se fenomenet?

Specialmånen kommer att kunna ses i Nordamerika, Alaska och på Hawaii. Men man måste stiga upp ur sängen innan soluppgången. Redan 05:30 lokal tid kommer NASA att sända live.

I mellanöstern, Asien, östra Ryssland, Australien och Nya Zeeland kommer den att kunna ses i samband med månuppgången på onsdagskvällen.

Kommer man att kunna se den i Sverige?

Nej, den totala månförmörkelsen kommer inte att kunna upplevas i Sverige. Däremot kommer vi att kunna se en supermåne – om vädret tillåter.

– Tyvärr ser det inget vidare ut. Om det är dåligt väder är alla himlafenomen svåra att se, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

Hon tycker dock inte att vi svenskar ska misströsta. Att månen är ”blå” har ingen visuell betydelse, och en supermåne innebär ingen jättestor skillnad mot en vanlig, enligt Maria Sundin.

Och om mindre än ett år kan vi få uppleva en total månförmörkelse.

– Den 21 januari 2019 blir den en riktigt bra månförmörkelse igen. De jag har sett har varit riktigt pampiga, säger Maria Sundin.

Följ ämnen i artikeln