Pulsen i Las Palmas – allt annat än turistigt
Uppdaterad 2019-02-27 | Publicerad 2019-02-26
I Gran Canarias huvudstad Las Palmas slår storstadspulsen dygnet runt. Livsglädjen smittar lätt av sig.
Medan sydsidan är överbefolkat av turister, där de flesta infödda pratar både engelska och svenska, så är Las Palmas fortfarande spanskt. Det här är kanariernas egen stad.
En av stadens största attraktioner är den nästan fyra kilometer långa Las Palmas-stranden. En attraktion inte bara för turister, men kanske ännu mer för lokalbefolkningen själv.
Bortom själva sandstranden rider lokala surfhjältar några av öns största vågor.
Själva stranden är fortfarande lugn tack vare korallrevet som skyddar mot svällningarna från havet.
Vid strandkanten på Las Canteras möter vi studenterna Nieves Bernal, 22, och Yelem López, 25, som berättar att de tar sig hit så fort de får chansen. För att sola, bada och se på folklivet.
På en annan del av stranden gör Gabriel Oliveira, 27, och Ozjel Pérez volter i sanden. Om och om igen, medan en gråhårig ”señorita” i röd sarong ser på föreställningen.
Killarna rör sig genom dans och hoppande steg. Tar sats, benen upp, huvudet ned, runt.
– Capoeira, förklarar de.
De ler charmigt och låter sig fotograferas. Men eftersom journalisten inte kan spanska är det svårt att fortsätta samtalen. I likhet med många andra i Las Palmas så pratar capoeira-utövarna bara lite engelska.
Och där har vi en av de största skillnaderna på Las Palmas i norr och turiststäderna i söder. Staden är inte till för turisterna.
Spelar domino
Det stämmer att det var här vid Las Canteras-stranden som den kanariska charterturismen började på det tidiga 1960-talet.
Men allt efter att fler och fler hotellkolosser poppade upp på öns södra sida, flyttade majoriteten av charterturismen dit lufttemperaturen är lite högre och soldagarna något fler än i norr.
En populär mötesplats för Las Palmas egen befolkning är Santa Catalina-parken mellan Las Canteras-stranden och hamnen.
Om dagarna sitter äldre män och spelar domino under palmerna. De yngre besöker gärna något av stadens många kaféer.
Efter midnatt lockar parken, och området omkring, till sig människor som vill roa sig fram till morgonkvisten på barer, restauranger och klubbar.
Här ligger också Terrazza Kopa, en av stadens hippaste nattklubbar. Utomhus, fast bakom en inhägnad, med vakter som ser till att alla besökare som släpps in genom baldakin-ingången är välklädda nog.
Lokala band
Här dyker cabaret-dansarna upp vid baren och lokala band på scenen, medan personalen är i full fart med öl- och drinkserveringen.
I likhet med Santa Catalina-området så har Mercado del Puerto ett liv på dagen – och ett på natten.
Om dagarna är det matmarknad där stadens husmödrar och fäder handlar kött och fisk till familjemiddagen och kanske passar på att ta en smakrik tapaslunch.
Om kvällarna och nätterna blir det ett myllrande folkliv där människor träffas för att dricka öl och vin och för att äta tapas vid borden och bardiskarna.
Staden har två fasta matmarknader: Mercado Central och Mercado de Vegueta.
Strax bortom marknaden i Vegueta är det tapaskväll varje torsdag. Då blir det folkmyller på gågatan när öns äldsta tapasbar, La Herreñja, och barerna runt omkring serverar pintxos och ett glas öl eller vin för två euro.
Staden är också känd för sitt utbud av bland annat kläder och skor till hyggliga priser.
På shoppinggatan Major de Triana stiger glada jazztoner från Eugen Didics trumpet mot en blå himmel.
Förbipasserande saktar ner farten och ler. Någon stannar helt och slänger en euro i trumpetfodralet på gatan.
I likhet med de andra gatumusikanterna vi ser i centrum behandlar han instrumentet med kärlek, försiktighet och innerlighet.
Även stadens största sevärdheter ackompanjeras av musik. Från baksidan av den gotiska katedralen Santa Ana smyger smäktande toner från en fiol över fontänen och upp på väggarna på Casa de Colón.
Det är i det här huset Christoffer Columbus ska ha bott under 1492 medan han väntade på att den sista båten skulle bli klar för att segla över Atlanten i jakt på sjövägen till Indien.
Idag är huset ombyggt till ett Columbus-museum. Precis bredvid ligger det lilla kapellet Iglesia de San Antonio där Columbus bad till Gud om vackert väder innan han gav sig av.
I samma område ligger också Museo Canario med Kanarieöarnas största samling föremål knutna till urinvånarnas historia och kultur. Även museet för modern konst, Centro Atlantico de Arte Moderno, ligger här.
Allt detta hittar vi i den gamla stadsdelen, Vegueta, med trånga kullerstensgator omgivna av gamla balkonghus.
– Hela den här stadsdelen är som ett stort utomhusmuseum, säger Bjørn WW Jørgensen. Han bor i Arguineguín på sydsidan, och är kantor i Sjömanskyrkan, vid sidan av jobbet som musiker och producent.
På lediga kvällar tar han ofta turer norrut till Las Palmas för att suga in storstadsmiljön och ta del av kulturutbudet.
– Kulturutbudet i Las Palmas är oändligt, säger han.
Han rabblar upp teater, musikaler, jazzklubbar och popkonserter. UB40 kommer till staden nu i mars.
– I stadens stora konserthall, Alfredo Kraus Auditorium, är det spelningar året om. Både musikaler, pop, jazz och klassiskt. London Symphonic Orchestra spelar där varje år.
Teatro Perez Galdos sätter upp musikaler och baletter. Där är Moskva-baletten en årlig gäst.
– Staden sjuder av kultur. 2013 var den nominerad till att bli Europas kulturhuvudstad, säger Bjørn WW Jørgensen.
– Det här är ett helt annat liv än barerna i Puerto Rico!
Shopping
■ Den charmerande gågatan Calle Major de Triana och smågatorna runt omkring har ett stort utbud av kända och okända märkeskläder och skor.
■ Modebutiker finner du också på den moderna shoppinggatan Mesa y Lopez.
■ Tre stora köpcenter i centrum: El Mulle, Las Arenas och El Corte Ingles.
■ Marknader:Vid sidan av de fasta matmarknaderna, är det hantverksmarknad i Vegueta, loppmarknad i San Telmo-parken, butiksmarknad vid Santa Catalina-parken och lantbruksmarknad i San Lorenzo på söndagar.
Här kan du bo
Las Palmas har hotell i alla prisklasser. Vill du unna dig något alldeles speciellt kan du checka in på något av dessa:
■ Old Chocolate Factory: Ombyggd gammal chokladfabrik i gamla stadsdelen Vegueta, ligger vid Santa Ana-katedralen. Adress: Hernán Perez, 24.
■ Hotel Madrid: Litet och enkelt hotell där Franco bodde då han planerade kuppen i Spanien. Adress: Plaza de Cairasco 4