Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Slutfestat på Kos

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-27

Svenska charterbolag slutar åka hit - och grekerna jublar

Charterbolagen drar nästa år in sina resor till den grekiska partyön Kos. Ungdomsfylla och högre priser har lett till för få resenärer.

Men lokalt oroas man inte. Tvärtom.

- De som inte kommer hit, är ändå de vi inte vill ha här, säger Nikos Sofos, chef på Kos Tourist Board.

Partysugna svenska ungdomar får åka någon annanstans än till Kos i fortsättningen.

De tre stora arrangörerna, Ving, Always och Fritidsresor, lägger samtliga ned sina charterresor till Kos nästa sommar. Greklandsspecialisten Apollo nöjer sig med att dra ner på antalet hotell i Kos stad, från tio till fyra. Hotellen som blir kvar är familjeinriktade anläggningar.

Unga ska bort

- Vi vill förändra målgruppen och så mycket som möjligt få bort ungdomarna från Kos, säger Agneta Åstrand, informationsansvarig på Apollo.

Anledningen är enligt samtliga arrangörer att den "heta" ön behöver svalkas av efter bland andra SVT:s och Aftonbladet Resas granskande reportage om det hårda festandet och ungdomsfylleriet på ön. Enligt Apollo har antalet svenska turister på Kos halverats sedan 2002.

- Då åkte 11000 svenskar ned, i somras var det 5500, säger Agneta Åstrand.

Tvätta bort stämpeln

Och på Kos är man bara glad. Ön vill byta image och få bort feststämpeln, så att de svenska ungdomarna nu ska försvinna ligger helt i linje med myndigheternas önskningar.

- Nästa år blir det fler poliser på ön - det är slutfestat, säger Nikos Sofos, chef på turistmyndigheten på Kos.

-Vi vill inte ha en armé här, men de svenska ungdomarna måste förstå att vi lyder under europeiska lagar. Det verkar som om arrangörerna säger att man kan åka ned och göra vad som helst här.

Den gångna sommaren var den lugnaste på länge på Kos. Till stor del på grund av det mindre antalet svenskar, enligt Nikos Sofos.

- Det är bara svenskar som tycker att det är snyggt att gå nakna på gatan. De klär ut sig till antika greker, sen blir de fulla, tappar lakanen och springer omkring nakna. Andra står och svingar sina genitalier från balkongerna mot förbipasserande kvinnor. Jag tycker att svenska ungdomars alkoholvanor är ett problem som den svenska regeringen bör ta tag i.

Spelar det någon roll för Kos att svenskarna blir färre nästa år?

- Klart vi bryr oss, säger Nikos Sofos. Vi vill ha både unga, gamla och familjer på Kos. Men vi tänker inte ändra vår policy bara för att svenskar ska komma hit och dricka allt de vill och attackera folk med kniv.

Lugnare orter

Fallet Calle Jonsson, 18-åringen som 2001 anklagades för dråpförsök på en grekisk man, har bidragit till en negativ syn på både ön och landets rättssystem. Till det kommer högre priser efter euroinförandet och det faktum att "ungdomssäsongen" bara är två månader lång. Som enda svensk arrangör kvar på ön, satsar Apollo nästa år därför på de "vuxnare" orterna Mastichari och Kardamena, långt bort från bargatorna i Kos stad. Bolagen som stryker Kos helt ur sina program, tyckte beslutet var lätt att fatta.

- Det var inte svårt , eftersom vi inte har riktat in oss på den unga målgruppen, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor.

- Det har varit en vikande efterfrågan på Kos. Vi har inget emot unga men vi vill ha en annan profil, säger Claes Pellvik, marknadschef för Mytravelkoncernen (med Ving och Always).

"Kanske Turkiet?"

Nästa sommar kommer det att visa sig var svenska ungdomar på resa istället väljer att festa.

- Kos är inget alkoholparadis, nu får väl ungdomarna hitta det någon annanstans, kanske i Turkiet, tror Nikos Sofos.

Nina Marjavaara

ANNONS

Följ ämnen i artikeln