På rundtur i Skottland: Whiskey, älvor och tweed
Uppdaterad 2020-01-08 | Publicerad 2019-12-25
Älskar du vandring, god mat, tweed, kultur, makalösa vyer, whisky- och gindestillerier och obegränsat med historia. Då är Skottland det perfekta resmålet.
Ett steg i taget. Var det här verkligen en bra idé? Hjärtat bultar och lungorna kämpar för att få ut tillräckligt med syre i kroppens alla delar. Målet är inte ens i sikte.
Det är tidig morgon i september, vi är på väg upp till stenformationen Old man of Storr. Och den ligger högt upp. Det här är den längsta uppförsbacke jag någonsin tagit mig upp för. I guideboken stod det att det var mediumsvårt och tog drygt 40 minuter. Inte för att jag tagit tid men vi måste ha kämpat i alla fall en timme eller en och en halv. Men så har vi också tagit sikte på den högsta toppen, den ovanför Old man of Storr. Där ska utsikten vara bäst.
Vi siktar stenformationen då och då men så försvinner den igen. Men som vi belönas. Väl uppe och efter lite andhämtning kan vi njuta av den mest fantastiska utsikten över Isle of Skye och norra Skottland. Enligt stegräknaren motsvarade vandringen upp hit 80 våningar.
Braveheart, Outlander, Harry Potter och Highlander. En mängd tv-serier och filmer lockar turister från hela världen att besöka Skottland för att uppleva de magiska platserna. Old man of Storr finns till exempel med i inledningen av Ridley Scotts sci-fi thriller Prometheus.
Några dagar tidigare landade vi i Edinburgh. Planen är att köra bil upp till Aberdeen, vidare till Inverness och därefter till Isle of Skye och om tid finns även en tur ut till yttre Hebriderna med öarna Lewis och Harris. Sedan bilar vi ner till Skottlands högsta berg Ben Nevis och vidare tillbaka till Edinburgh. Resan har vi beräknat tar 11 dagar och blir en skön blandning av vandring, historia, gin, god mat och mängder av slott.
Edinburgh är staden där J. K. Rowling skrev böckerna om Harry Potter. Så det självklara valet blir en rundtur bland Rowlings inspirationskällor. På den gamla kyrkogården visar guiden oss gravar med flera namn vi känner igen från böckerna. Skolan strax intill, George Heriot's School, påminner en hel del om böckernas trollkarlsskola Hogwarths och här gick Rowlings egna barn. Turen avslutas vid kaféet Elephant House där Rowlings skrev stora delar av historierna om Harry Potter.
Med hyrbilen tar vi oss enkelt till några av de slott som vi lärt känna genom tv-serien Outlander. De ligger på rad alldeles utanför Edinburgh. Hopetoun house – Sandringham i serien, Midhope castle – Lallybroch och Blackness castle – Fort William. I parken runt Hopetoun house utspelade sig duellen mellan hertigen av Sandringham och MacDonald-klanen. Missa inte att gå upp på taket, utsikten är hänförande. I restaurangen The Stables Kitchen serveras både afternoon tea och mat. Se till att ha gott om tid. De guidade rundturerna är väl värda att gå.
På vägen mot Aberdeen stannar vi till vid ruinen av Dunnottar castle från 1300-talet. Ett magiskt ställe där ruinen balanserar högst upp på en klippa ovanför stupet ner i havet. Lika dramatiskt som omgivningen är slottets historia.
Ett betydligt mindre dramatiskt slott är det rosa sagoslottet Craigievar på vägen mellan Aberdeen och Inverness. Många är slotten som utgett sig för att vara förebilden för Disneys slott . Craigievar är som hämtat ur Askungen med sina tinnar och torn och inte minst den rosa färgen.
Från rosa sagoslott går resan vidare till destilleriområdet. Skottland är inte bara känt för sin produktion av öl och whisky, det finns också ett stort antal gindestillerier. Men vi stannar till vid Macallans moderna byggnad och tar en tur runt destilleriet. I det här området kan whiskyälskaren bli kvar i dagar för rundvandringar och provsmakningar.
Dagens slutmål är Inverness men först stannar vi till vid ett slagfältet Culloden.
På en dryg timme miste 1 600 män livet på Cullodens slagfält, strax öster om Inverness, den 16 april 1746, de flesta jakobiter. Jakobiternas försök att återföra Stuart till den brittiska tronen slogs brutalt ner av de engelska regeringstrupperna under hertigen av Cumberland. I tv-serien Outlander deltar huvudpersonen Jamie Fraser i det blodiga slaget.
I dag finns här ett museum, Culloden visitor centre, och på de stora fälten utanför markeras truppernas placeringar med flaggor. Ingen lämnar Culloden oberörd efter att ha gått runt slagfältet, följt med på informationstavlorna steg för steg vad som hände och slutligen passerat förbi minnesstenarna över fallna klanmedlemmar. Väl värt ett besök även för den som inte trodde sig vara intresserad av gamla slagfält.
I Inverness plöjer vi igenom kataloger med tartans, det skotskrutiga ylletyget, på Highland House of Fraser. Det finns hundratals officiellt registrerade tartanmönster. Vissa har historiska källor, men flertalet är moderna varianter eller helt nya designer. Vackra och fascinerande.
Ett av resans mål är att bo på ett riktigt slott. Strax utanför Inverness, i Dingwall hittar vi slotttet Tulloch castle hotel. Ett lätt bedagat men dock ett äkta slott. Här lever vi slottsliv med Afternoon tea och naturligtvis finns det ett slottsspöke, den gröna damen.
Nu är siktet inställt på Isle of Skye, en av Hebridernas största öar. Men först ett till slott så klart. På en liten ö i Loch Duich ligger slottet Eilean Donan. Om du tycker dig känna igen slottet så kan det vara från någon av alla de filmer det förekommit i som Highlander, Bond-filmen Världen räcker inte till, Entrapment och Astrid Lindgrens Mio min Mio. Det första slottet på ön byggdes 1220 av Alexander II. Slottet tillhör klanen MacRae och sägs vara ett av de mest fotograferade slotten i Skottland.
Portree är en bra utgångspunkt för utflykter på Isle of Skye. Här finns flera restauranger men vill du inte avsluta kvällen i fishandchips-kön är det bäst att boka bord. Hotel Rosedales restaurang erbjuder skotska tapas som får oss att återvända flera gånger.
Bestigningen av Old man of Storr kändes som en bedrift men samma eftermiddag ger vi oss i kast med de smala stigarna i Quirang. Ett otroligt vackert område med grönklädda berg och makalösa utsiktsplatser. Här gör fåren oss sällskap och skuttar våghalsigt upp och ner för branterna.
Skye är som en enda stor lekplats för alla natur-, historie- och kulturintresserade. Från fotavtryck från dinosaurier, ja det är sant, till magiska platser som Fairy Glen där där älvorna sägs bo. Det är bara att välja det du är mest intresserad av.
Sedan 1270 har Dunvegan castle funnits i klanen MacLeods ägo. Slottet ligger vackert på Isle of Skyes västra sida. Här finns en mycket fin botanisk trädgård med växthus och inne i slottet finns flera reliker, som till exempel the Fairy Flag, som varit ytterst viktiga i Skottlands historia.
Vi fortsätter västerut för att nå Skyes absolut västligaste utpost, fyren Neist point, som ligger längst ut på en udde med utsikt över nordatlanten. Här kan du få se havssulornas dödsföraktande dykningar efter fisk strax utanför de branta klipporna. Och vyerna är förstås makalösa.
Med bilfärja från Uig till Tarbert når du enkelt ön Lewis och Harris, den nordliga delen heter Lewis och den sydliga Harris. Men innan vi kliver ombord på färjan så passar vi på att göra en avstickare till Fairy Glen, där älvorna sägs bo. Fairy Glen är ett område med små kullar, ormbunksängar, småväxta träd och stensättningar. Här är allt i miniatyrstorlek till skillnad mot övriga Skottlands storslagenhet. Det är inte utan att vi förväntar oss att älvorna ska dyka upp vilket ögonblick som helst.
Väl på färjan som tar oss till yttre Hebriderna dyker båda val och delfiner upp bredvid båten. I Tarbert finns dels ett fint gindestilleri, Isle of Harris Distillers, och här hittar du också de vackra tygerna från Harris tweed. Ullen i tygerna kommer från öns får och vävs av öborna som får ha en eller max två vävmaskiner hemma. Här pratar vi verkligen lokalproducerat. Är du inte förtjust i tweed innan så är du det garanterat efter ett besök här.
Lewis är mer låglänt och Harris bergigare. Lewis sträcker sig norrut och här finns stensättningar som visar att människor funnits här i minst 8 000 år. För den som är ett fan av tv-serien Outlander är ett besök vid stensättningen Callanish standing stone ett måste. Den består av ett stort antal mindre stencirklar och ett par större. Yttre Hebridernas enda stad, Stornoway, ligger på Lewis. Söndag är vilodag på Lewis och Harris och då är det mesta stängt, förutom några restauranger.
På Harris och Lewis finns vidsträckta sandstränder som påminner om Karibien och vi skulle gladeligen hoppat i om det inte vore för att temperaturen i luften sällan överstiger 18 grader och vattentemperaturen håller sig runt 12–14 grader sommartid. Men härligt är det att vandra längs de vita stränderna intill det turkosa vattnets svallanda vågor.
På vägen tillbaka till Edinburgh passar vi på att ta linbanan upp till toppen av Ben Nevis som är Storbritanniens högsta berg med sina 1 344 meter. Utsikten är verkligen enastående. Här kan den modige cykla downhill och på vintern går det att åka slalom.
När vi kör genom Loch Lomond och Trossachs nationalpark utbrister vi efter varje krök; Titta! Oj, vad vackert! Och det är ingen överdrift. Trots alla vykortslika utsikter så slutar vi aldrig att imponeras. Det kommer hela tiden något nytt att njuta av. Kristallklara sjöar, blånande berg och vyer, vyer, vyer. Och ett och annat slott förstås.
Stirling castle är imponerande där det ligger högt upp på berget Castle hill, vilket tidigare var en vulkan. Här kröntes Maria Stuart 1543. De första noteringarna om slottet är från 11100-talet då kung Alexander I invigde ett kapell. Här har en stor del av Skottlands historia skrivits och i slottet finns ett fint museum.
Det sista slottet vi besöker på den här resan är 1400-talsslottet Blackness Castle strax utanför Edinburgh. I Outlander-serien förestället slottet Fort William. Slottet kallas ofta ”Skeppet som aldrig seglade” på grund av sin ovanliga form. Slottet har en gruvlig historia efter att i århundraden fungerat som fängelse med ruggiga fängelsehålor där tidvattnet flöt in men även tjusiga våningar för mer prominenta fångar med familjer och egen personal.
Med sin mix av historia och natur är Skottland perfekt för en rundresa. Är man bara två i sällskapet går det ofta bra att boka övernattning efter hand, det är inte alltid dagen utvecklar sig som man tänkt sig och det är kul att kunna improvisera. Vill du bo på ett specifikt ställe eller flera nätter i rad kan det vara bra att boka i förväg. Plocka det du är intresserad av men boka gärna in några saker som får dig att blir överraskad. Och det här med vänstertrafik, lite knepigt i början men det ger sig.
Slagfält
6 x slott
Vart du än vänder blicken i Skottland så ser du ett slott, eller ruinerna efter ett slott. Om det är möjligt så boka en rundtur, det ger så otroligt mycket mer än att gå runt själv. Här är sex favoriter.
Boenden:
Appen Hotels tonight är mycket användbar, här bokar du rum 7 dagar framåt till sista minutenpriser.
Airbnb
Boka in några nätter hemma hos någon på Airbnb, de allra flesta är väldigt trevliga och delar gärna med sig tips om sevärdheter och restauranger.
Aird Druim an Tolla, Finsbay, Harris
Isle of Skye
Ska du bara åka till ett ställe i Skottland så åk till Isle of Skye. Här finns allt. Destillerier, slott, trädgårdar, vattenfall, fantastiska vyer, härliga vandringsleder, pittoreska byar. Valar, sälar och delfiner visar upp sig längs kusterna.
Fairy Glen
Små gräsklädda kullar och vackra stenformationer. Legenden säger att det är här som Skyes älvor bor.
Neist point
På Isle of Skyes västligaste udde ligger Neist point med sin fyr. Mäktiga vyer och stor chans att få se havssulor dyka efter fisk.
Vandra i Quiraing
Quiraing bjuder på vandring med spektakulära vyer. Smala stigar och stup kan vara en utmaning men med rätt inställning och skor går det bra.
The Old Man of Storr
Skyes mest kända siluett måste vara stenformationen Old man of Storr. Efter ungefär en timmes brant vandring uppåt belönas du rikligt med en fantastisk vy över öarna Raasay och Rona och skotska fastlandet i fjärran. Har du ork kvar så fortsätt förbi den och upp till högsta punkten och njut av utsikten.
The Fairy Pools
Vid foten av Black Cuillins nära Glenbrittle ligger the Fairy Pools. I floden har ”pooler” med kristallklart vatten bildats. Den modige tar ett dopp.