Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Köpte piratkopia – fick böta 95 000

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-07-26

Hårdare tag mot turister som fyndar fejkade varor

Se upp på marknaden! I Italien, här Venedig, är det förbjudet att köpa piratkopierat. Även Frankrieke har skärpt sina lagar.

Gillar du att fynda på marknader ute i världen?

Se upp, billiga prylar kan stå dig dyrt!

I Italien riskerar köpare av piratkopior böter på närmare 100 000 kronor.

Nyligen fick en 12-årig pojke från Norge böta cirka 8 500 kronor för den förfalskade klocka han inhandlat. Givetvis tog polisen även hand om klockan.

En danska föll för frestelsen och betalade en struntsumma för ett par piratkopierade solglasögon. Men böterna blev över 90 000 kronor.

Har skärpt lagen

Tillverkning och försäljning av piratkopior är olagligt i Europa. Men Italien har alltså gått ett steg längre. Där har man nu skärpt lagen och infört böter på upp till 10 000 euro (cirka 95 000 kronor) för köp av fejkade märkesvaror.

Organisationen Konsument Europa varnar för köp av förfalskningar och piratkopior vid resor i Europa. Deras systerkontor har fått in klagomål från turister som betalat höga böter efter att ha köpt piratkopierade varor på gatan eller på marknader i Italien.

Är det bara Italien som är så här stränga?

– Enligt den information vi fått är också Frankrike på sin vakt. Där är även innehavet av piratkopior olagligt, säger Johan Rydberg, juristhandläggare på Konsument Europa.

Hur kontrollerar man vad den enskilde konsumenten köper?

– Jag vet inte exakt hur det går till, men vid gränsen mellan Frankrike och Italien är polisen extra uppmärksam. Och det skulle inte förvåna mig om italienska polisen bevakar turistorterna noggrant om de misstänker att den här typen av försäljning pågår. Därför finns det all anledning att vara försiktig.

Men hur kan man klaga på böter när man faktiskt begått ett brott?

– Om man tycker att man drabbats av orimligt höga böter får man gärna komma till oss. I vissa fall kan det finnas förmildrande omständigheter som gör det möjligt att överklaga beslutet och få boten nedsatt.

Läs mer på www.konsumenteuropa.se

Svenska tullens regler

Kerstin Sundmark

ANNONS