Ta tåget till en opera av 1:a klass
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-05
Ett gammalt sågverk i Bergslagen.
Vem hade trott att det skulle bli ett unikt operahus?
Häng med på Opera på Skäret!
Åh, opera! Det är den ultimata konstformen. Det är teater, musik, dans, scenografi – ja, allt!
Joannis Dimitriadis, 62, pratar entusiastiskt om sin kärlek till operamusik. Han är en civilingenjör från Aten som sett opera på många scener. Nu är han på väg till ett av de ovanligaste operahusen i världen: ett nerlagt sågverk i Bergslagen.
– Vi är fem personer som rest från Grekland till Sverige för att gå på opera. En svensk vän till oss har ordnat allt. I går var vi på Drottningsholmsteatern och i morgon ska vi till Uppsala – men Opera på Skäret är höjdpunkten.
– Och själva resan är ju också en upplevelse, säger Joannis där han sitter i en röd sammetsfåtölj, i en förstaklassvagn från 30-talet och åker genom det vackra sommar-Sverige.
Det är entusiasterna i SKÅJ, Stockholms kultursällskap för ånga och järnväg, som ordnar resan i ett specialchartrat veterantåg. Alla ombord – från förare till diskare – jobbar ideellt för att de gamla tågen ska bevaras och kunna rulla.
Stens idé: unikt operahus
Efter fyra och en halv timmes resa är vi framme vid Skäret och kan kliva av på den lilla träperrongen.
Det röda gamla virkesmagasinet, numera operahus med 800 platser, är verkligen imponerande stort: 98 meter långt, 18 meter brett och 18 meter i takhöjd.
Hur kommer sig då att det blev ett operahus här? Mannen bakom projektet, operasångaren Sten Niclasson, 54, berättar:
– Jag besökte en vän i Ställdalen sommaren 1996 och tog en biltur. Jag körde genom skogen och kom hit. Magasinet var olåst. Jag gick in – och kunde inte låta bli att sjunga ett stycke av Wagner för att prova akustiken. Den var makalös!
Sten Niclasson fick idén att skapa ett nytt unikt operahus. Efter några års hårt arbete hölls den första operagalan här 2004. Sedan dess har man satt upp La Traviata, Rigoletto, Aida och Tosca. Artisterna har varit både svenska och utländska.
Amerikanske tenoren John
Horton Murray, 45, är en av sommarens utländska sångare. Han brukar uppträda på scener som La Scala i Milano och Metropolitan i New York och är på Skäret för första gången.
– I love it! Det är som semester. Vi badar, spelar volleyboll och har kul när vi är lediga. Den enda nackdelen är att vi artister måste dela toa med publiken. Det kan vara jobbigt att köa när man är klädd, sminkad och har bråttom in på scenen, säger John och skrattar.
”Otroligt bra, högsta betyg”
Det är dags för kvällens föreställning. Vi bjuds på två korta operor. ”Kappan” av Puccini och ”Pajazzo” av Leoncavallo. Tre timmar med skönsång, dramatik, passion och ond bråd död. Precis som det ska vara i opera.
Akustiken är verkligen fantastisk. Och att kören då och då får förstärkning i form av kvittrande, flygande svalor gör bara upplevelsen ännu mer unik.
Grekiske Joannis Dimitriadis är mer än nöjd efteråt, när han sitter på tåget igen, på väg till Stockholm:
– Det var otroligt bra, jag ger det högsta betyg. Det var första gången jag besökte Skäret men inte den sista.
Fler ställen med unik akustik
1. Dalhalla i Dalarna
Det nerlagda kalkstensbrottet, 8 km norr om Rättvik, är arenan för välbesökta musikevenemang varje sommar. Måtten på brottet (400 x 175 meter) och de skrovliga väggarna ger en perfekt akustik.
2. Läckö slott i Västergötland
På den stora borggården är ljudet fantastiskt, därför vallfärdar operaälskare hit varje sommar för att se och höra föreställningarna. Läckö ligger vid Vänern, 20 km utanför Lidköping.
3. Stegeholm i Småland
Akustiken sägs vara unik innanför de tjocka stenmurarna i Stegeholms slottsruin i Västervik. Här ordnas bland annat den välkända Visfestivalen varje sommar.