Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Därför smakar vinet inte lika gott hemma

Uppdaterad 2014-04-25 | Publicerad 2014-04-22

Ett glas vin på semestern kan smaka helt annorlunda än om du korkar upp en likadan flaska hemma i Sverige. Orsaken: miljön är annorlunda.

Smakade semestervinet du köpte i Bordeaux eller i Stellenbosch inte alls lika bra när du kom hem och korkade upp?

Nu har forskare vid Oxford University gått till botten med problemet.

Vintillverkaren Campo Viejo anlitade forskare vid det anrika universitetet för en studie om ovan nämnda problem.

Och det visade sig stämma.

Favoritvinet under semesterresan smakar ofta inte alls lika bra väl hemma igen.

Återskapa ögonblicket

- Naturligtvis är vinet detsamma. Det enda som förändras är miljön. Så om du vill att det ska smaka som det gjorde under semestern måste du återskapa det ögonblicket så långt som möjligt, säger professor Charles Spencer vid Oxford University till tidningen The Telegraph.

Andra faktorer som påverkar hur balanserat, fruktigt ­eller syrligt vinter smakar är - ljud och ljus!

Experten gick själv bet

Vinmakaren Roberto Vicente fick prova sitt eget vin i ett laboratorium och blev förvånad när belysningen skiftade färg.

- Jag kunde inte avgöra om det var mitt vin i vitt ljus. I det gröna tänkte jag: ”Det här är inte mitt vin”. Men när de röda lamporna tändes: ”Herregud, det här är ett riktigt moget vin, sött på paletten och bitterheten har försvunnit”, konstaterade han efter testet.

Forskarna tror att dessa nya rön i framtiden kan påverka hur vinerna märks. Kanske med råd om i vilket ljus och till vilken musik vinet smakar som allra bäst.