Nu tar vi 'rom
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-01-22
Så gör du godaste Karibien- drinkarna
Piña colada och cuba libre i all ära.
Men karibiska drinkar är mer än våra två kära klassiker.
Bartendern Lazaro Miranda tipsar om tre heta favoriter från Karibiens övärld.
Färskt och färgglatt. Hemligheten bakom karibiska drinkar är ingredienserna.
-Basen består av rom, socker och lime, sedan tillsätter man olika fruktjuicer och färska frukter, säger bartendern Lazaro Miranda på restaurangen Paladar de Cuba.
Han ger inte mycket för klassikern cuba libre.
-Den är som gin & tonic, och det finns så mycket som är bättre än den. Ta mojiton i stället, nästan alla vet hur den smakar. Och exotiska nacional de cuba, den är läskande.
Just mojiton serveras i nästan varje svensk bar. Men enligt Lazaro får man sällan den "riktiga".
-Många blandar fel. Jag kör fortfarande enligt det gamla receptet från Kuba.
För en lyckad mojito gäller följande:
lKrossa inte myntan - bryt den lätt.
lAnvänd färskpressad limesaft istället för limebitar.
lIngen krossad is - hela kuber.
-Kunden får själv välja hur mycket mynta mojiton ska smaka, därför ska man inte krossa. Många överarbetar drinken, säger Lazaro.
Passa på att testa själv! Här följer tre heta drinkrecept som får värmen att stiga i vintermörkret.
Här är 2 klassiker - och 1 riktig specialare
Ted Kudinoff