Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Kryssa lugnt – från lyx till lågpris

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-06-20

Fartygen bjuder på ett hav av valmöjligheter

Skepp o'hoj. Glöm alla myter om kryssningar. Allt fler svenskar har upptäckt att det är underbart att tillbringa semestern på ett kryssningsfartyg. Och det finns fartyg och rutter som passar de flesta.

Kryssningar är en av de snabbast växande trenderna i resebranchen. Det andas lyx – men behöver inte kosta skjortan.

Kryssningsexperten Heidi Rovén guidar till 5 gungande semestrar för alla smaker.

Fartyget Millennium kan ta drygt 2?000 gäster. Vi befinner oss någonstans i det Tyrrenska havet. Neapel har vi lämnat bakom oss, kursen är nu satt på Greklands övärld.

Jag ögnar igenom dagsprogrammet men bestämmer mig för att skippa både bridge och tennis. Jag börjar i stället med en rask powerwalk på joggingbanan på övre utedäck.

Service på soldäck

Till frukosten trängs de flesta i bufférestaurangen. Nix, dit vill inte jag. I dag äter jag hälsofrukost i Aqua spa café, min favoritservering ombord.

”Förmiddagen tillbringar jag i en solstol med en bok” Förmiddagen tillbringar jag i en solstol med en bok. Jätteskönt. Då och då kommer en servitör förbi och frågar om jag vill ha något att dricka. Te, automatkaffe, vatten och citronlemonad ingår i priset.

Efter ett par timmar är det fullt vid poolen. En blöt lek lockar till många skratt. Därefter kommer en bartender med vagn och imponerar med att jonglera flaskor för att övergå till att ta upp beställningar.

Många trogna kryssare

Många av passagerarna är trogna resenärer med Celebrity Cruises, det förstår jag när jag tjuvlyssnar på hur andra passagerare räknar upp fartygen de betat av. Det är många nationaliteter ombord men övervägande amerikaner. De är mästare på trivsamt småprat.

Framåt eftermiddagen lämnar jag ”förfesten” och väljer att besöka Persian Garden – en avskild del med olika bastu- och duschupplevelser.

Efter min slappa dag känns det riktigt lockande att klä upp sig för att gå till den tjusiga huvudrestaurangen. Det är en så kallad formell kväll ombord då damerna glittrar i afton- eller cocktailklänning, och männen bär smoking eller mörk kavaj. Efter ett glas bubbel är det dags att styra klackarna mot femrättersmiddagen. Men jag ska tidigt i säng. I morgon väntar Mykonos och jag vill hinna se hela ön.

Kryssning hetaste trenden

Läs också:

Tidigare artiklar

Heidi Rovén (resa@aftonbladet.se)

ANNONS