USA i uppror mot virtuell nakenhet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-23

Protesterar mot de rigorösa säkerhetskontrollerna på landets flygplatser

Nakenscanning och närgångna kroppsvisitationer.

Nu gör amerikanerna, lagom till tacksägelsehelgen, uppror mot den rigorösa flygsäkerheten.

På onsdag är det ”National Opt Out Day”, då folk uppmanas vägra nakenscanning.

Nakenscannern avslöjar allt. Varje kontur ses, inklusive kön, piercingar, silikonbröst, proteser och stomipåsar. Sedan elfte september-attackerna har säkerheten skärpts på flygplatserna runtom i världen. Det finns 385 nakenscannrar i USA, samt ett antal på europeiska flygplatser.

”Rör inte mina grejer”

31-årige John Tyner från Kalifornien, vägrade genomgå en nakenscanning vid flygplatsen i San Diego. Han skulle då, enligt nya regler från USA:s transportsäkerhetsmyndighet (TSA), istället få genomgå en utförlig kroppsvisitation. Men John Tyner vägrade göra en "skrevkontroll".

– Om du rör mina grejer ser jag till att du arresteras, sa han till vakten.

Det hela slutade med att John Tyner eskorterades ut därifrån av säkerhetspersonal. Händelsen spelades in och han la upp film på sin blogg. Den har sedan dess visats i tv och spelats upp flitigt på Youtube.

”Stå upp för friheten”

John Tyner är inte den enda som fått nog av flygsäkerhetsreglerna.

– Det är dags för vanliga medborgare att stå upp för sina rättigheter, stå upp för friheten och protestera mot regeringens önskan att virtuellt se oss nakna, skriver upphovsmakarna bakom ”National Opt Out Day” på sin hemsida www.optoutday.com.

"Opt out” innebär att man har valet att säga nej till nakenscanning och istället bli kroppsvisiterad.

På onsdag

Målet med ”National Opt Out Day” på onsdag är att sända ett meddelande till USA:s politiska makthavare att det är dags för en förändring. Upphovsmakarna bakom ”National Opt Out Day” vill värna rätten till ett privatliv och anser att det är kränkande för passagerarna att bli nakenskannade.

– Man ska inte behöva säga till sina barn "Kom ihåg att ingen främling får se era mer privata kroppsdelar, om det inte är en statligt anställd för då är det okej”, står det på www.optoutday.com där man också uppmanar människor att ta skriva till politikerna och flygbolagen och kräva en förändring.

Förseningar

Brian Sodergren står bakom kampanjen som gett stor uppmärksamhet världen över.

– Jag tycker inte att regeringen har rätt att titta under folks kläder utan att ha ett vettigt skäl, ingen annan misstanke än att någon har köpt en flygbiljett, säger han till nyhetsbyrån AP.

Han är överväldigad över responsen från folk.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig detta. Jag tror att jag träffade en nerv!

USA:s transportsäkerhetsmyndighet (TSA) är dock mindre glad över protestaktionen och menar att det kan leda till stora förseningar under en av landets viktigaste reshelger.

TSA encounter at
SAN

ANNONS