Fresta med italienskt till jul

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-19

RESA bjuder på recept som får tomten att smacka av välbehag

Strunta i svenska syltor och skinkor och satsa på några italienska julrätter i?stället.

RESA bjuder på recepten som garanterat får tomten att smacka av välbehag.

Kökschef Luciano Aru serverar italiensk julmiddag till Göran och Christina Collman på restaurang Il Tiempo i Stockholm.

I köket på restaurang Il Tempo på Södermalm i Stockholm har kökschefen Luciano Aru tänt gaslågorna. Vattnet bubblar i pastakokaren. På den blanka arbetsbänken radar han snabbt upp hummer, hemgjord pasta, marinerad oxfilé, hallon, röda vinbär och jordgubbar.

Först ber vi om de typiska rätterna som varje italiensk husmor sätter sin ära i att servera på julen.

– Oj, oj. Det går inte. I Italien varierar maten beroende på de lokala råvarorna. I söder är det mest fisk och skaldjur, i norr mer kött. Det finns inga typiska julrätter, förklarar Luciano och rör vant ner lite vitlök i den upphettade olivoljan.

I Italien samlas släkt och vänner runt middagsbordet på julafton.

– Generellt kan man säga att alla italienare börjar med antipasti med lokala charkuterier, inlagda grönsaker och sallader. På julen äter vi finpasta som cappeletti och tagliatelli, inte lasagne eller cannelloni. Middagen håller på fram till midnatt, så det blir mycket vin och grappa.

Italiensk mat är lättlagad och bygger på rena smaker med relativt få ingredienser. Råvarornas kvalitet är viktig. Eftersom vi svenskar är så förtjusta i italiensk mat, är det lätt att hitta rätt in

gredienser. Till och med tryffelolja går att hitta i vanliga livsmedelsbutiker.

För Resa har Luciano specialkomponerat en julmeny från olika delar av landet. Till efterrätten vispar han snabbt ihop äggulor, socker och marsalavin till en fluffig zabaionesås.

– Det här är ganska nyttigt, säger Luciano utan ett kryddmått ironi. Visserligen är det en del kalorier, men bären innehåller vitaminer och jag använder inget fett.

Buon appetito – smaklig måltid! Och Buon natale – god jul!

Förrätt: Tagliolini all astice in salsa mediterranea

Huvudrätt: Filetto di manzo in crosta al profuno di tartufo nero

Efterrätt: Piccolo panettone, zabaione al marsala e frutte rosse

Kerstin Sundmark

ANNONS