Shoreditch calling
Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2008-03-11
Fattigkvarteren i London har blivit huuuur funky som helst
Londons senaste place to be ligger en tunnelbanetur österut.
De gamla fattigkvarteren i Shoreditch har efter en mindre klassresa blivit mest funky i hela världsstaden.
Modets och konstens nya centrum betyder också röda mattan till Londons stjärnhimmel.
Historien om Londons östra stadsdel Shoreditch är lite av en framgångssaga.
Här bodde den fattiga arbetarklassen, sida vid sida med kriminalitet och prostitution, under hundratals år.
Men så under det glada 80-talet började något hända. Några av Shoreditchs alla artister, som valt att bo här på grund av den låga hyran, gick och blev halvkändisar och plötsligt strömmade det in modeskapare, konstnärer och andra från Londons mer bohemiska skara.
I dag är Shoreditch trendigare än någonsin. Arbetarklassen har gett
rum för hippa designers och området har blivit ett självklart val för alla som sysslar med mode eller konst.
– Jag flyttade till Shoreditch för elva år sedan, säger managern Aidan Monaghan på puben The Ten Bells. Då rynkade folk fortfarande på näsan och undrade varför jag ville bo här. I dag önskar de att de gjort samma sak.
Förändringen syns tydligt i området kring Brick Lane, en av Shoreditchs huvudgator och tillhåll för många galle
rier och små butiker. Just nu är det söndag och trots duggande och småkallt väder är gatan full av liv och rörelse. Folk promenerar runt och tittar i butiker, äter brunch på en uteservering, köper hamburgare från öppna storgrillar och dricker ångande, varmt vin ur plastmuggar.
Utanför skyltfönstret till ett galleri står svensken Johan Deurell, 23. Han har bott i Shoreditch i ett år och pluggar på prestigefyllda designskolan Central Saint Martins.
– För mig som konststuderande är Shoreditch ett väldigt dynamiskt område att befinna sig i just nu, säger han. Alla talanger och stora visioner som cirkulerar på en så begränsad yta... Jag tror att många som bor här i dag kommer att utgöra framtidens konst- och modeelit.
Men han tycker inte att Shoreditch är snobbigt.
– Nej, tvärtom! Det är fortfarande ett av Londons fattigare områden. Det är därför unga konstnärer och modeskapare utan så mycket pengar har möjlighet att bo här. Det bidrar lite till charmen med området, att det är så pass eklektiskt.
För Shoreditch kan knappast kallas vackert. Dystra hyreshus,
slitna fasader, graffiti på gråa betongväggar och tomma ölflaskor på gatan visar inte direkt ett glamouröst område, trots den höga trendfaktorn. Ändå är det kanske just det som gör Shoreditch så speciellt. Blandningen mellan fattigt och rikt, slitet och snyggt – tradition och trend.
För en turistande svensk är söndag den bästa dagen att besöka Shoreditch. Då håller de karakteristiska marknaderna, som säljer allt från vintage till designkläder och mat, öppet.
Sunday Up Market, som håller till i det gamla Truman-bryggeriet på Brick Lane, är en av dem. Här säljs mat från jordens alla hörn, kött, ostar och bakverk, böcker, inredning, smycken och kläder. Ofta är det designern själv som står bakom bordet och visar upp den ena fantasifulla skapelsen efter den andra.
Två av dem visar sig vara svenskar: Johan Krantz och flickvännen Gabriela, som med egna märket Specific Flavour & the Mobile Slaughter Unit gör örngott, väskor, grytlappar och andra saker med roliga tryck.
– Det är väldigt svårt att få en egen affär här i Shoreditch, allt är redan upptaget och jättedyrt, säger Johan. Vi har varit på den här marknaden sedan den började för två och ett halvt år sedan när det fortfarande bara var några få stånd här. Nu har den växt och massor av folk kommer hit för att handla. Det är ett bra sätt att synas på för oss.
Utanför marknaden lockar modebutikerna. Över huvud taget är modescenen oerhört stor här och det märks att folk lägger ner tid på att se lagom nedklädda men ändå originella ut.
Vi tittar in i några av affärerna runt Brick Lane och Commercial Street. I en butik spelar ett liveband – i en annan snurrar ett tiotal t-shirtar runt i taket som någon sorts konstinstallation. Butiksbiträdet Cat, med sin skinnjacka och röda läppar, säljer hela konceptet av rock chic själv.
– Jag tror att folk gillar att shoppa i Shoreditch för att man kan hitta saker här som inte finns någon annanstans, utan att det blir så dyrt, säger hon. Dessutom är det ett väldigt ungt område, många konst- och modestudenter hänger här. Jag älskar att det alltid händer saker, det blir aldrig långtråkigt.
Nästa gång vi är i Shoreditch är det lördag kväll. Vi är inte ensamma; veckan igenom kommer folk från hela London för att gå ut i ”the East End”.
Många bra barer och klubbar ligger runt tunnelbanestationen Old Street.
En av dem, Dream Bags Jaguar Shoes, fungerar även som vernissage och har fyllt väggarna med konst. Trots att baren anses vara ett av Shoreditchs trendigare ställen är det förvånansvärt avslappnat.
Killarna har jeans och sneakers (faktiskt berättar en kompis om hur han förra helgen inte fick komma in på en Shoreditchklubb – för att han hade kostym på sig) – tjejerna har klänning, tajts och vintagestövlar.
Även kändisarna gillar att gå ut i Shoreditch. Bland annat har Alexander McQueen, Kelly Osbourne, Sienna Miller och till och med Lindsay Lohan setts i krokarna.
Kvällens snackis är att en DJ på privata medlemsklubben Shoreditch House tog kokain med Kate Moss helgen innan vi var där och nu gått ut i pressen med det. Lika dekadent är det inte på klubben BoomBox på Hoxton Bar & Grill dit vi går dagen efter – men däremot fullt drag. Trots att det är söndag dricker och dansar folk vilt till disco, electro och technomusik. Ingen verkar ha en tanke på att det är måndag och arbete dagen därpå. Men så är det kanske som killen bredvid mig i baren, i randigt linne och vråltajta stuprörsjeans, ropar för att överrösta musiken:
– Vi är i Shoreditch! Tror du verkligen att någon här har ett nio till fem-jobb?
Okej. Kanske inte.