Kanarieöarna med guldkant
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-17
”Efter några dagar är man som en ny människa”
Spaniens paradorer erbjuder mycket mer än ett rum för natten. I år firar den statliga spanska hotellkedjan 80-årsjubileum.
Aftonbladet Resa åkte till Kanarieöarna och mötte en helt ny sida av öarna.
Maten är det första man tänker på. Trots att vi bara är en kort bilresa från turistorternas massutbud märker man att det är helt andra ambitioner som råder.
– Vi har bara rätter som bygger på traktens egna gastronomiska traditioner, säger kyparen i Paradorens matsal.
Vi tittar i menyn. Där finns papas arrugadas, naturligtvis. De skrynkliga potatisarna som ångkokats i saltvatten och är så läckra med pikant mojosås.
Där finns halstrad djuphavsfisk. Kaningryta. Lammfilé med rosmarin.
Tomaterna i salladen är söta då de fått tid att mogna i solen. Osten är den typiska från trakten med en mild röksmak. Den tunnskurna ibericoskinkan går det inte att få nog av.
Visst, det kostar någon euro mer. Men allt är väldigt spanskt och framför allt mycket gott och vällagat på excellenta råvaror.
Kaffe och ett glas sherry
Det märks verkligen att vi lämnat turistorterna där en restaurang inte behöver bygga upp ett långsiktigt förtroende hos sina gäster, nya resenärer kommer ju ändå nästa vecka.
Efter middagen kopplar vi av i salongen med en kopp kaffe och ett glas sherry.
Det enda som stör stillheten är ljudet från vågorna.
Vi reser runt några dagar på Kanarieöarna. På varje ö tar vi in på öns parador.
Mest vilsamt bor vi på den lilla ön El Hierro, här ligger paradoren precis vid havet. Det finns ingen tillgång till internet. Det är rustikt utan lyx, men några meter utanför balkongdörren slår Atlantens vågor upp mot stranden.
– Efter några dagar här är man en helt ny människa, säger en gäst som slagit sig ner på terassen med en konjak.
– Man kommer bort från allt. Till och med mobilen har dålig täckning.
Härliga promenader
Bäst utsikt har vi när vi tar in på Parador de Cañadas på Teneriffa, belägen nedanför det mäktiga vulkanberget Teide. Luften här är hög och klar, 2140 meter över havet. Härliga promenader.
Soligast får vi på ön La Gomera, paradoren här har en härlig pool. Modernast bor vi på den gröna ön La Palma.
Det statliga företaget Paradores de Turismo grundades redan 1928 genom att Parador de Gredos i Ávila då öppnade.
Paradorerna spelade sedan en viktig roll som inspiration och föredöme under Spaniens utveckling till turistland.
Parador – mer än ett rum för natten
Det statliga spanska företaget Paradores de Turismo grundades redan 1928 genom att Parador de Gredos i Ávila då öppnade. I år firas alltså 80-årsjubileum.
Paradorerna har spelat en viktig roll som inspiration och föredöme under Spaniens utveckling till turistland.
Många av paradorerna är inhysta i gamla palats och i flera fall har till och med medeltida borgar och kloster tagits över av den statliga hotellkedjan för att byggas om till paradorer.
Alla paradorer har restauranger. Målet är att en lokal kökschef ska sätta sin prägel på maten och hämta inspiration från regionen.
I dag finns 92 paradorer fördelade över hela Spanien. Ytterligare fem är under konstruktion och tio till är projekterade.
Standarden på paradorerna ligger i snitt på fyra stjärnor. De finaste har fem stjärnor, i vissa fall har moderna installationer inte kunnat genomföras i de antika byggnaderna och då har man nöjt sig med att klassa hotellet med två eller tre stjärnor.
Priset brukar ligga runt 140 euro natten för ett dubbelrum. Men det finns flera rabattsystem. Gäster som är över 60 år får 35 procent rabatt genom programmet ”Dias doradas”. Ungdomar får specialpriser genom programmet ”Escapada Joven”. Övriga gäster kan köpa kortet ”Tarjeta 5 noches” för 513 euro vilket ger fem valfria övernattningar. Information och bokning via hemsidan: