Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Svenskar lurade av falska eurosedlar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-05-11

Aftonbladets reporter: så blev jag blåst på Teneriffa

Se upp för falska eurosedlar på resan.

I fjol beslagtogs närmare 600 000 oäkta sedlar och problemet bara växer.

Svenska turister anses extra lättlurade. Själv blev jag blåst på Teneriffa häromveckan.

På väg hem från en middag hos svenska bofasta vänner i turistbyn Los Cristianos på kanarieön Teneriffa tog jag första bästa taxibil som stannade vid taxihållplatsen, en äldre och betydligt mindre bil än de vanliga Mercedesarna.

När taxikillen, en yngre man med kraftiga polisonger och solglasögon, bromsade in framför hotellet upptäckte jag att mynten inte skulle räcka för att betala de 8,65 euro (80 kronor) som lyste från taxametern.

Letade därför fram den minsta sedelvalören i plånboken, en 20 eurosedel, och bad om 10 euro tillbaka. Växeln stoppade jag raskt i plånboken, tackade, sa god natt och klev ur bilen, som drog i väg med en rivstart.

Gjord i en kopiator

Dagen därpå försökte jag köpa något läskande i strandbaren med tioeurosedeln. Men killen i baren kunde med en snabb blick konstatera att den var en rätt usel förfalskning, gjord i en färgkopiator. Dessutom var den vågmönstrade silverremsan bara en ditklistrad blank pappersbit från en cigarettask.

När jag polisanmälde händelsen på statspolisens huvudkontor på södra Teneriffa blev det stora problem som myndigheterna har med falska sedlar uppenbart.

Här fanns högar med pågående utredningar om förfalskningar. Jag fick också se några falska sedlar, ett par med samma sedelnummer som den jag själv torskade på.

Växande problem

Men jag är långt ifrån ensam svensk att bli lurad.

- Vi som inte är vana vid euro blir lätt offer för bedragarna, säger Rolf Friberg, ägare av valutaväxlingsföretaget Forex.

Hur många falska eurosedlar och mynt som är i omlopp i dag är okänt, men EU-polisen Europol räknar med att problemet är växande. Något Rolf Friberg inte är förvånad över.

- När EU bestämde sig för en gemensam valuta gjorde man ett stort misstag att inte välja ett säkrare sätt att tillverka eurosedlarna på, säger han.

- Om man valt att trycka på polymer, ett plastmaterial som nästan är omöjligt att kopiera och förfalska, hade situationen varit helt annorlunda i dag.

På polymer ligger sedeltrycket direkt på plasten, och dessa sedlar är också betydligt starkare och mera hållbara än sedlar av papper.

Sedlar i polymer finns bland annat i Australien, Rumänien och Thailand.

5 knep -så avslöjar du en fejkad eurosedel

Stor ökning varje år

Björn Morian

Följ ämnen i artikeln