Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Paradisön förbjuder solskyddskrämer

Uppdaterad 2018-11-07 | Publicerad 2018-11-05

På paradisön är det nu förbjudet med solskyddsfaktorPå paradisön är det nu förbjudet med solskyddsfaktor

Söderhavsön Palaus korallrev hotas av giftiga kemikalier. Många av dem finns i solskyddskrämer och nu införs ett förbud mot vissa av dem.
Turister som trotsar lagen kommer att få sina solkrämer konfiskerade.

Ön Palau som ligger öster om Filippinerna och norr om Indonesien lever till stor del på turistindustrin och fiske. De vackra stränderna lockar många besökare varje år. Men nu hotas korallreven runt ön av farliga kemikalier som tar död på de levande organismerna.

Det är gifter som man kan hitta i vanliga solkrämer som är den stora boven. Det är främst den kemiska substansen oxybenzone som kommer att förbjudas och som utgör det största hotet mot miljön.

Höga böter

Ö-statens president Tommy Remengesau Jr. signerade ett lagförslag i förra veckan som ska förbjuda krämer som förgiftar korallerna från och med 2020. De förbjudna krämerna kommer att konfiskeras från turister som försöker ta med dem in i landet. Och försäljare av solkrämerna kan få böta upp mot 10 000 kronor om de fortsätter att sälja produkterna. Lagförslaget innebär även att försäljare tvingas erbjuda kunderna muggar, sugrör och matbehållare som går att återvinna.

Ön Paulu vill ha ett förbud mot giftiga solkrämer.

Tonvis med solkräm på korallerna

Paulu är inte den första paradisö som vill begränsa användandet av farliga solkrämer. I våras föreslog myndigheter på Hawaii att skadliga solskyddskrämer ska förbjudas från och med 2021. Där hittade man höga halter av flera giftiga kemikalier på populära stränder som Waimea Bay, Waikiki Beach och Honolua Bay. Där fann forskare att 14 000 ton solkräm samlas vid korallreven varje år.

Kritiker mot lagförslaget hävdar att klimatförändringar och exploatering kring kusterna är minst lika stora hot mot korallerna. Andra menar att det är ett större hot att människor slutar använda solskyddsfaktor när de vistas i solen.

Här hittar du alla våra härliga
reseguider