Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

10 svenska pärlor som klår utlandssemestern

Här är klimatsmarta svenska resmål som alternativ till utländska destinationer

Uppdaterad 2019-06-10 | Publicerad 2019-03-25

Klimatsmarta alternativ till utlandsresan.

Turkosblått vatten, milslånga sandstränder, perfekta surfvågor eller spännande gatukonst. Här är 10 svenska platser som klarar konkurrensen med utländska resmål.

När SJ utlyste en tävling om klimatsmarta svenska resmål som står sig väl i internationell jämförelse fick de in över 1 000 förslag. Nu har de nu nominerat tio av dem till en omröstning där den bästa destination ska koras.

- Vi hade inte i vår vildaste fantasi kunnat föreställa oss det enorma intresse som finns för att visa på svenska alternativ till utländska resmål. Sverige är verkligen ett fantastiskt turistland, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsstrateg på SJ.

Resmål från Skåne i syd till Lappland i norr finns bland de nominerade bidragen. Bland förslagen finns svenska sandstränder som konkurrerar med såväl grekiska övärlden som Karibien. Det finns även exempel på ett svenskt konstnärshem som är lika intressant som den franska målaren Claude Monets inspirationskälla. Ett av förslagen lyfter fram en intressant jämförelse mellan Borås och New York.

Dessutom är de klimatsmarta och sparar upp till drygt 3 295 kg koldioxid per resa om tåg väljs istället för flyg. Fram till den 31 mars går det att rösta på SJ:s hemsida vilken destination som är det bästa svenska alternativet till en resa utomlands.

Trollsjön – Gardasjön

Trollsjön – Gardasjön

Med sitt klarblåa vatten påminner Trollsjön om italienska Gardasjön. Däremot är magin här något helt annat. På samiska heter sjön Rissájávri och betyder ”sjön som glimmar av eld”. På nordsamiska betyder Rissá svavel, alltså svavelsjön. Svavel är något som enligt den gamla folktron sades skydda mot trolldom och där syns kopplingen till det svenska namnet Trollsjön. Inte långt från Abisko ligger Låktatjåkka eller Vassijaure, dit du kan ta dig med tåg. Därifrån är det omkring sex kilometer till den magiska Trollsjön. Du börjar med en fin promenad genom björkskog. Sedan väntar en något brantare stigning innan du belönas med en storslagen utsikt. Istiden har satt sina spår både när det gäller Gardasjön och vandringen till Trollsjön. Efter stigningen fortsätter vandringen genom dalgången Kärkevagge som är ett riktigt sagolandskap med stenformationer från istiden, grönskande ängar med fjällblommor och små porlande bäckar. Därefter når du den magiska Trollsjön. Det klarblå vattnet rinner ner från närliggande glaciärer och gör Trollsjön till Sveriges klaraste sjö med siktdjup på 36 meter. Ta en paus och njut av den vackra vyn och passa på att ta ett uppfriskande dopp. 

Borås – New York

Borås – New York

Borås är historiskt känd för sin textilindustri, men det många inte vet är att staden är full av konstnärliga upplevelser utöver det vanliga. Likt världsmetropolen New York finns det konst att upptäcka i varje gatuhörn, men i Borås ligger allt inom promenadavstånd och du slipper vinka in en taxi för att ta dig dit du vill. Staden har i tre år arrangerat street-art-festivalen No Limit och låtit konstnärer från hela världen förvandla stadens byggnader till ett enda stort konstgalleri. Stadskärnan är fylld med hundratals hänförande skulpturer, installationer och gigantiska muralmålningar som är helt gratis att beskåda. Gå en konstvandring genom staden i din egen takt, ta en fika längst Viskan och låt dig inspireras av Borås konstmuseum, som är känt för sin stora samling svensk nutida konst. 

Stenshuvud till vänster och en karibisk strand till höger.

Stenshuvud – Karibien

Strax söder om Kivik på vackra Österlen gömmer sig en vit och finkornig strand omgiven av grönska. Känslan är som att befinna sig i Karibiens tropiska paradis, fast i Sverige. Den drygt 4, 5 km långa stranden tillhör Stenshuvuds nationalpark som har fått sitt namn från det tretoppiga berget Stenshuvud. Uppe på berget är utsikten storslagen och i horisonten skymtas danska Bornholm. Längre in i nationalparken slingrar sig vandringsleder fram bland lövskogen. Under sommaren betar kor på de blommande ängarna och det finns möjlighet att grilla och tälta. Stenshuvuds nationalpark når du enkelt med tåg till Simrishamn och en kort busstur därefter. Klimatsmart och helt underbart. 

Djäknesundet – Medelhavet

Djäknesundet – Medelhavet

Den semesterfirare som söker kristallblått vatten och vacker natur behöver knappast flyga till grekiska övärldens Samos för att uppleva detta. Efter en tågresa till Skövde via en kortare busstur till Karlsborg finns Vätterns gömda pärla: Djäknesundet. De höga klipporna som omgärdar det turkosa vattnet och den grönskande skogen ger en stillsam ro. Platsen är som tagen ur en sagovärld och perfekt för barnfamiljer. I mitten av viken ligger en fin och barnvänlig sandstrand och utmed vattnet finns höga klippor att hoppa från. Djäknesundet, som är ett naturreservat, lockar även dit dykentusiaster tack vare sitt klara vatten och lena sandbotten. Packa en picknickkorg och ta med badkläderna för en oslagbar sommardag vid Vätterns oas. 

Skuleskogen – Island

Skuleskogen – Island

Istället för att resa till Island för att se den berömda Silfrasprickan, kan du uppleva ett likvärdigt naturfenomen i Skuleskogens nationalpark, i hjärtat av Höga kusten. Här ligger nämligen Slåttdalsskrevan, en 200 meter lång och 30 meter djup bergsskreva som klyver berget i två delar. En vandring genom skrevan är en mäktig naturupplevelse som du sent kommer att glömma. 

Höga kusten är en av Sveriges mest storslagna platser där fjäll möter hav och skärgård i ett magiskt landskap. Kusten har formats av istiden och en gång rest sig ur havet – idag är det världens största landhöjning och rankas som ett av UNESCO:s världsarv. Likt Island bjuder även denna del av Sverige på en karg natur. I Skuleskogens nationalpark kan du vandra genom urskogsliknande natur och njuta av milsvida vyer från karga hällmarker. 

Kosterhavet – Samos

Kosterhavet – Samos

I norra Bohuslän ligger Kosterhavets nationalpark som myllrar av liv, både ovan och under ytan. Här är det vackert att paddla kajak och snorkla, precis som i Abel Tasmans nationalpark på Nya Zeelands sydö. Bland Kosterhavets korallrev kan du upptäcka Sveriges mest artrika havsområde med över 12 000 arter. Ett annat sätt att utforska havet är att åka båt i den sagolika skärgården. Det anordnas även sälsafari där chansen är stor att du får syn på grå knubbsälar som solar sig på klipporna. Runt om på Kosteröarna finns många fina klippstränder och trevliga vandringsleder. Vill du uppleva Koster-livet på riktigt? Skriv upp dig som frivillig fyrvaktare på Ursholmen, Sveriges västligaste bebodda punkt. 

Mölle – Biarritz

Mölle – Biarritz

Surfa i Sverige? Självklart! Du behöver inte resa ända till franska Biarritz vid Atlantkusten för att vågsurfa. Ta tåget ned till skånska västkusten och upplev ett av Sveriges bästa surfparadis – Mölle. Om tidvattnet bildar vågor i Biarritz, är det västliga vindar från Kattegatt som gör Mölle till ett måste för surfare. Den svenska surfsäsongen är bäst under vinterhalvåret, men med rätt vind kan du njuta av vågsurfing längs den vackra klippkusten även under sommaren. Den så kallade ”Möllevågen” upptäcktes på 90-talet och har sedan dess lockat surfentusiaster från hela världen. I den mysiga småbåtshamnen färdigställs i sommar en surfshop om du skulle behöva utrustning för att pröva lyckan på vågorna. Stannar du hellre kvar på land kan du spendera en dag på de varma stenhällarna i Solvik, en flera hundra meter lång stenstrand omgiven av klippor. 

Åstol – grekiska ö-världen

Åstol – grekiska ö-världen

Bohuslänska Åstol är en idyllisk liten ö med vackra vita trähus som beklär öns karga klippor. Precis som den grekiska ön Hydra, är Åstol en bilfri ö. Här tar man sig enklast runt på cykel eller till fots. Börja morgonen med ett dopp på öns sydöstra sida och se solen stiga upp över fastlandet. Strosa sedan längs den hästskoformade hamnen där segelbåtar och snipor ligger och guppar. Mitt i hamnen ligger Åstols café som erbjuder den traditionella bohuslänska äggosten – minst lika god som vilken grekisk ost som helst. På öns norra sida ligger Klockarudden, en saltvattenfylld klippbassäng med tillhörande rutschkana för hela familjen. Från bassängen ser man den ikoniska fyren Pater Noster och ståtliga Carlstens fästning på Marstrand. Precis som vid grekiska fiskelägen kan du köpa dagsfärsk fisk och även skaldjur från hamnens fiskebodar. 

Ven –Skotska destillerier

Ven –Skotska destillerier

En cykeltur en varm sommardag på den idylliska ön Ven är en skånsk klassiker. Men visste du att Ven har ett eget destilleri? På ”Spirit of Hven” kan du prova på lokaltillverkad whiskey, gin, snaps och vodka. Visserligen är alternativen inte lika många som på ön Islay i Skottland, men upplevelsen är minst lika njutbar. Att cykla eller vandra runt ön följt av en whiskeyprovning kan enkelt mäta sig med att vandra på den skotska ön. Det öppna landskapet omringas av branta sluttningar som når ända ner i havet, så kallade backafall. Står du på kanten av stupet har du en magnifik utsikt över Öresund. Du kan även utforska den danska vetenskapsmannen Tycho Brahes skapelser, slottet Uraniborg och observatoriet Stjärneborg, som en gång i tiden utgjorde navet för astronomisk forskning i Europa. 

Sundborn - Ett konstnärshem i Monets anda 

Sundborn - Ett konstnärshem i Monets anda 

I byn Sundborn utanför Falun, omgiven av grönskande skog och blanka sjöar, står ett rött hus med vita knutar. Det är ett av Sveriges mest omtalade konstnärshem, nämligen Carl Larsson-gården. Precis som den franska byn Giverny var paradiset för impressionistmålaren Claude Monet, blev Sundborn inspirationskällan till flera av Carl Larssons mest kända målningar. Carl Larsson-gården ger dig en inblick i konstnärsparets ikoniska hem och det anordnas guidade turer och konstvisningar året runt. Monet hade visserligen sina näckrosor, men under sommartid är det en fröjd att beskåda den blomstrande trädgården som än idag finns bevarad i Sundborn. I anslutning till gården serveras närproducerade rustika rätter med smak av Dalarna. I år är det 100 år sedan Carl Larsson avled, vilket uppmärksammas med stadsvandringar, konstvisningar och installationer av performancekonstnärer. 

Så mycket koldioxid sparar vi på att resa inom Sverige i stället för utomlands:

  • Stenshuvud – Karibien (1 239 kg koldioxid)
  • Ven – Islay (263 kg koldioxid)
  • Mölle – Biarritz (402 kg koldioxid)
  • Borås – New York (890 kg koldioxid)
  • Åstol – Hydra (370 kg koldioxid)
  • Kosterhavet – Abel Tasman (3 295 kg koldioxid)
  • Djäknesundet – Samos (449 kg koldioxid)
  • Sundborn – Giverny (333 kg koldioxid)
  • Skuleskogen – Tingvalla (388 kg koldioxid)
  • Trollsjön – Gardasjön (318 kg koldioxid)

SJ har jämfört koldioxidutsläppen tur och retur för de tio svenska resmålen (SJ snabbtåg plus
anslutningsresor) med utsläppen för flygresa med vanlig flygplanstyp (från Arlanda) till det utländska
alternativet. Utsläppssiffrorna grundas på uppgifter från Transportstyrelsen/Trafikverket, NTM,
Vattenfall, SAS, Ventrafiken, Västtrafik och Koster Marin.

Källa: SJ