Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

"Styrkan sitter i chilifröna"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-04-01

Reta aptiten och dra in dofterna av kaffirlimeblad, citrongräs och söt thaibasilika i näsan.

Häng med på matlagningskurs i THAILAND och lär dig uppskatta de läckra smakerna ännu mer. Vi ser dem överallt, små diskreta anslag om thailändska matlagningskurser.

Kursledaren Damian O"Rawe visar Jesse Beck från Kanada och Resas Malin Husar (längst till höger) hur det går till när man lagar thaimat på Pums matlagningsskola på Koh Phi Phi.

Till sist måste vi prova. Den thailändska maten är ju så fantastiskt god.

Restaurangen vi väljer för en lektion ligger på Phi Phi-öarna som drabbades hårt av tsunamin, men som sedan dess har öppnat igen.

Vår kursledare heter Damian

O"Rawe. Han är visserligen irländare men har bott på Phi Phi i några år och har hunnit lära sig mycket om det thailändska köket av lokala läromästare.

Vi får först lära känna några av de allra vanligaste ingredienserna - några örter som vi också kommer att använda till de tre olika rätterna vi ska laga.

Galangaroten liknar ingefära men har en annorlunda doft och smak.

- Den är väldigt hälsosam och bra för matsmältning, orolig mage och för att lindra förkylning, säger Damian O´Rawe.

Vi lär oss att de små chilifrukterna inte bara används för sin heta smak utan även som färgklick åt de olika rätterna. Den gröna chilin är extra stark. Efter hand som den mognar blir den röd och något mildare.

- Det är främst i fröna som styrkan sitter, säger Damian O´Rawe.

Citrongräset skär vi på snedden för att få så stor smakyta som möjligt. Den vita delen användas till currypastan, toppen ska ner i maten. Kaffirlime är ingen vanlig lime. Bladen ger en mer bitter smak, och själva frukten är lite knölig och av den är det mest skalet som används.

Sedan får vi lära oss skillnaden mellan söt thaibasilika som har en blandning av gröna och rosa stjälkar och holy basil (helig basilika eller tulsibasilika) som har enbart rosa stjälkar. Den förstnämnda används bland annat i grön currypasta, den sistnämnda främst i wokade rätter.

Nu ställer vi oss vid spisen. Damian O´Rawes motto är enkelt och snabbt.

Och det går verkligen lätt: röd chilipasta klickas i buljongen och snart är det dags att lägga i de råa, grå räkorna som snabbt förvandlas till vackert rosa. Fisksås används som salt men varje sked balanseras med hälften socker. En skvätt limejuice och sedan, en kort stund före serveringen, läggs de färska örterna i.

- Räkorna ska helst bara koka en halv minut, annars tappar de sin spänst och smak, säger vår läromästare.

På bara fem minuter har vi lagat en väldoftande tom yam goong, sötsur räksoppa som vi häller i en skål. Som grädde på moset tillsätter vi några droppar olja från chilipastan som bildar vackra, röda prickar på ytan.

Tillbaka vid spisen. Vi ska laga tom kha gai, kyckling i kokosmjölk.

Kokosmjölk och vatten blandas och hälls i kastrullen. Sedan i med de små kycklingbitarna, fisksås, socker och lite limejuice. Till sist är det dags för de färska örterna att göra sitt underverk.

Lätt som en plätt!

Den tredje och sista rätten är en stark favorit: geang kheo wan gai, kyckling med grön curry. Vi mortlar ingredienserna till den gröna currypastan. Snart har vi en slät, grön massa som snabbt ska fräsa i kastrullen tillsammans med lite olja.

- Det gör inget om pastan inte blir slät som en puré - det blir bara vackrare om man kan urskilja små, små bitar i maten, säger Damian O´Rawe.

Kycklingbitarna får bryna med pastan en kort stund, innan vi blandar i kokosmjölk, fisksås och socker. Så fattas bara kycklingbuljong och gröna bönor, sedan är det klart.

Nu är vi ganska mätta.

Men vi proppar i oss den sista rätten också - för att det är så himla gott.

Lär dig laga thaimat på semesterresan

Tom yam goong

Malin Husár

ANNONS