Resorna ökar till den oupptäckta pärlan vid medelhavet
Publicerad 2019-08-11
Resorna till Albanien ökar i rasande takt. Greklands lite mer okända granne har mycket att erbjuda, det tycker i alla fall Alban Laci som bor i landet på deltid.
– Det bästa med Albanien är gästvänligheten. Och maten, landskapet och solen.
Albanien är ett Medelhavsland med allt från större städer till vackra stränder och höga berg. Nu har svenskarna börjat få upp ögonen för landet, och bokningar till Albanien har ökat med 86 procent jämfört med samma tid förra året, enligt statistik på Resia.
– Jag tror att den främsta anledningen till att Albanien kommer så starkt nu är för att många svenskar är redo att se nya platser. När jag ställde frågan till svenskarna i en SIFO-undersökning vad som gjorde att de var hållbara som människor och vad som fick dem att må bra svarade drygt en tredjedel att det som var allra viktigast var att få upptäcka nya platser och få nya intryck. Det är få som endast vill åka och ligga på en solstol. Albanien tickar av samtliga boxar, säger Lina Eklund, PR-specielist på Resia.
Svenskarna reser främst till huvudstaden Tirana, Saranda nära gränsen till Grekland och Durres vid kusten utanför huvudstaden.
– Fantastiska vattenfall och grönklädda berg i landets norra delar kombineras enkelt med nöjesliv i huvudstaden Tirana eller snorkling i den charmiga kuststaden Ksamil. På flera platser i landet kan man även få adrenalinkickar i form av kajak- eller forsränningturer i till exempel vackra vattenfyllda raviner, säger Lina Eklund.
Oexploaterat land
En person som ser charmen med Albanien är Alban Laci, som delar sin tid mellan Stockholm och Tirana. Alban är född i Albanien men har bott i Stockholm i 18 år. Men de senaste åren har han börjat spendera mer och mer tid i Albanien, där han har både flickvän och hund.
– Det bästa med Albanien är gästvänligheten. Och maten, landskapet och solen, säger Alban Laci.
Alban har märkt av ökningen av turismen i landet, speciellt de senaste fyra åren. Han tror att det som lockar är de låga priserna, det vackra landskapet, och faktumet att det inte är lika påverkat av massturismen.
– Albanien är ett oexploaterat land, det har inte hunnit bli kommersiellt. Det finns fortfarande ödestränder och dolda juveler där ingen annan är, säger Alban.
Var man ska åka i landet beror helt på ens intressen, menar Alban. En strandmänniska bör ta sig till kusten i södra Albanien, en bergsmänniska hittar upplevelserna i norra eller sydöstra Albanien.
– Jag är själv en bergmänniska och gillar utsikten från Logara, ett berg mellan Vlora och södra Albanien. På toppen där har man en fantastisk utsikt över havet och man kan se hela vägen till Korfu i Grekland, det är nog en favoritplast.
Ät och drick gott
När Alban ska svara på frågan om vad som är det bästa att göra i Albanien så behöver han inte tänka länge.
– Det bästa man kan göra i Albanien är att äta och dricka gott. Är man i Tirana får man inte missa restaurangen Mullixhiu, där får man en fantastiskt upplevelse av det albanska köket på ett modernt sätt.
Alban beskriver maten i Albanien som en blandning mellan italiensk, grekisk och turkisk mat. Förutom att äta finns det en hel del mer att se menar Alban, som den mysiga byn Peshtan i södra Albanien där man än i dag kan hitta delar av vapen och hjälmar från ett slag under andra världskriget. I Tirana går det att se säkerhetstjänstens hus på museet ”House of Leaves”. På platsen huserade säkerhetstjänsten under tiden då landet var en socialistisk folkrepublik och endast tillät ett parti. Alban rekommenderar även pensionatet ”Lord Byron” i Tepelena, uppe bland bergen.
– De har fantastisk mat och service, säger Alban.
Kan se större ökningar
Alban som gillar sol och värme åker gärna till Albanien under dess varmaste månader, juli och augusti. Men han berättar att det går att bada i landet mellan april och oktober, och stränderna är lugnare under hösten och våren. Det finns en sak som Alban tycker att man ska tänka på som turist: trafiken.
– Man bör ha lite extra uppmärksamhet, speciellt i rondeller. Det finns ingen väjningsplikt utan folk kör huller om biller. Men annars är det inga konstigheter, ingenting att vara orolig för, säger Alban.
Alban ser att allt fler väljer att investera i bostäder på Albaniens kust, och även Lina Eklund tror att resmålet är här för att stanna.
– Jag är rätt säker på att vi kommer se ännu större ökningar till Albanien inom den närmsta framtiden. Här finns mycket att se och uppleva och det känns som ett väldigt hållbart resmål då det dels finns en massa unika naturupplevelser men också är ett resmål som inte är lika exploaterat som många andra länder i Europa, säger Lina Eklund.