Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Oj så grant, Grand!

Publicerad 2013-08-26

Klassiker fyller 100 år – firar med ansiktslyft

En stockholmsk klassiker har just fyllt 100 år och firat detta med ett ordentligt ansiktslyft.

Grand Hôtels Veranda har slagit upp dörrarna på nytt efter en åtta månader lång renovering.

Det är minsann ingen liten ombyggnation som pågått samtidigt som det anrika hotellet från 1874 skött verksamheten som normalt.

140 ton sten har hivats ut och in har i stället kommit ett 20 ton tungt marmorgolv.

Bakom ansiktslyftet står den Londonbaserade arkitektbyrån Richmond International.

– Vårt mål har varit att värna om svensk tradition och skapa en tidlös, elegant miljö som passar såväl lunch– som middagsgäster i olika åldrar och sällskap som söker en förstklassig matupplevelse, säger George Meikle på Richmond International.

Smörgåsbordet är kvar

Totalt har Grand Hõtel plöjt ned 50 miljoner kronor i den imponerande renoveringen som lämnat alla gamla och trogna stamgäster ”hemlösa” i åtta månaders tid.

Bland annat har det toppmoderna köket med sina 325 kvadratmeter blivit dubbelt så stort som det gamla och uttjänta.

I bufféområdet finns ett elegant ljusmönster som som består av 17 000 hål.

Och traditionen med det svenska smörgåsbordet är inte hotad, tvärtom!

– Verandan har alltid varit känd för att servera svenska klassiker av hög kvalitet och smörgåsbordet har varit en självklar del av Grand Hôtel sedan 1980–talet, vilket det också kommer att vara i framtiden men nu i en modern och uppdaterad presentation, säger Maria Maruska, källarmästare på Grand Hõtel.