14 svalkande badplatser i Stockholm
Här kan du bada i staden
Uppdaterad 2019-08-04 | Publicerad 2019-07-26
I sommarvärmen kan det vara skönt att svalka sig med ett dopp, speciellt i slutet på sommaren när vattentemperaturerna har ökat i havet och sjöarna. Här är 14 tips på badplatser runt Stockholm.
1. Långholmens strandbad
Mitt i Stockholm, mellan Kungsholmen och Södermalm, ligger Långholmen. Förr var Långholmen en ökänd fängelseö, men i dag är platsen populär för sol, bad och promenader. På ön finns dels ett klippbad, och flera små vikar att uppsöka för avskildhet, och så finns Långholmens strandbad som ligger på den norra delen av ön. Vid badet finns både sandstrand och gräsmatta, dusch för den som vill skölja av sig, och livräddning för att hålla gästerna säkra.
I juli 2019 gick man dock ut med att vattenprover på platsen har visar på förhöjda halter av bakterier, och man avråder allmänheten från att bada på platsen. Men förhoppningsvis kan stockholmarna, och alla ditresta, återigen få doppa sig på Långholmen i framtiden.
Så tar du dig dit: Promenera över Västerbron från Hornstull, eller ta buss nummer 4 till Högalidsgatan.
Finns toalett: Ja.
Finns mat: Ja, både café, glassförsäljning och restaurang.
2. Kanaanbadet
Denna badplats med ett lite märkligt namn ligger i vid Mälaren, strax väster om Blackeberg. Badplatsen har haft sitt namn sedan 1700-talet och kommer ifrån ett torp som fanns på platsen. Kanaanbadet ingår i Grimsta naturreservat och är ett populärt besöksmål för många som bor i västerort. På platsen finns gräsmattor, en basketplan, hopptorn och sandstränder. Det finns även en minigolfanläggning för den som lätt tröttnar på att bara sola och bada.
Så tar du dig dit: Med kommunaltrafik tar du tunnelbanan till Blackeberg, och därefter är det gångavstånd. Annars finns det en stor parkeringsplats fem minuter från badet.
Finns toalett: Ja, även handikapptoalett.
Finns mat: Ja, Café Kanaan säljer glass, fika och lätt mat.
3. Schweizerbadet
Vit, finkornig sand och långgrunt och varmt vatten gör Schweizerbadet på Dalarö till en populär badplats. Badplatsen består av två stränder, den mindre är lugn och populär bland barnfamiljer, medan ungdomar ofta föredrar den större stranden. För att bada i vattnet får man vara beredd på att gå en stund i det långgrunda vattnet, men det finns även en brygga.
Så tar du dig dit: Det finns en avgiftsbelagd parkering som snabbt fylls upp varma dagar så kom i tid. Eller så tar tu bussen till Schweizerparken från Hanine centrum.
Finns toalett: Ja.
Finns mat: Det finns en kiosk på platsen, men där säljs mer glass och godis än mat.
4. Fredhällsbadet
Vid Fredhäll i Stockholm finns flera klippor att bada vid, samt en officiell badplats vid namn Fredhällsbadet. Området är inhängnat, och öppet under sommaren från 9 på morgonen till 19 på kvällen. På området finns en liten gräsmassa, trädäck, trappor som leder ner till vattnet. Det är viktigt att kunna simma om man ska bada vid Fredhällsbadet, då vattnet är djupt. Det är Fredgälls badklubb som äger badet, och även de som äger bastun på platsen som inte är öppen för allmänheten.
Så tar du dig dit: Ta tunnelbanan till Kristinebergs tunnelbanestation. Framför badet finns en liten parkeringsplats, som endast är till för personer med funktionsnedsättning.
Finns toalett: Det finns tillfälliga toaletter under sommarsäsongen, utanför entrén till badet.
Finns mat: Ett café har öppet under sommarsäsongen.
5. Trekantens strandbad
Vid sjön Trekanten kan badsugna ta sig ett dopp, speciellt barnfamiljer tycker om platsen. Badet ligger vid Liljeholmen och har strand, brygga och en ramp ner till vattnet. Det finns en del fina naturområden runt sjön, som även är populär bland skridskoåkare på vintern, och fiskare.
Så tar du dig dit: Ta tunnelbanan till Liljeholmen, det finns inte parkering.
Finns toalett: Ja, under sommaren finns två toaletter utplacerade vid badet.
Finns mat: Nej, så packa en matsäck eller lite fika.
6. Grisslinge havsbad
Grisslinge havsbad är ett Värmdös mest populära bad. Strandbadet är beläget mellan Gustavsberg och Hemmesta, på östra Farstalandet, och stranden är cirka 300 meter lång. Förutom sandstrand finns bryggor och en äng. Det finns även flera bekvämligheter som omklädningsrum och utedusch samt lekplats, boulebanor och beachvolleybollbanor för den leksugna.
Så tar du dig dit: Antingen kan du parkera nära badet intill länsväg 222, eller så kan du ta bussen till hållplatsen Grisslinge.
Finns toalett: Ja.
Finns mat: Ja, både kiosk, restaurang och konditori finns på platsen.
7. Oxhålsbadet
På Stora Essingen ligger Oxhålsbadet, ett bad med tre bryggor, sittplatser, gräsytor och trädäck. Badet är döpt efter Oxhålssundet som är ett sund mellan Stora Essingen och Bromma, och är en del av mälaren. Det finns inget café eller liknande på platsen, så packa med en picknick och rör dig mot denna oas mitt i Staden. Men lämna hunden hemma, då det är förbjudet med hundar på badet mellan 1 juni och 31 augusti.
Så tar du dig dit: Parkering är möjlig vid Gammelgårdsvägen. Vill du åka kommunalt kan du ta buss nummer 1 från fridhemsplan till Flottbrovägen.
Finns toalett: Ja, under badsäsongen.
Finns mat: Nej.
8. Flatenbadet
18 000 kvadratmeter sandstrand, låter det lagom? Det är i alla fall vad som väntar besökarna vid Flatenbadet i sydöstra Stockholm. Flatenbadet är Stockholms största friluftsbad och sjön Flaten är en av de renaste sjöarna i staden. Redan 1934 invigdes badet och sedan dess har det varit ett populärt besöksmål bland stockholmarna. Förutom den stora sandstranden med plats för 15 000 besökare så finns det även många badbryggor, ett hopptorn och minigolf.
Så tar du dig dit: Det finns parkering på platsen, och kommunalt tar du buss 816 från Gullmarsplan.
Finns toalett: Ja.
Finns mat: Ja, en kiosk på sommaren.
9. Gålö havsbad
Skärgårdens längsta sandstrand ligger vid Gålö havsbad i Haninge kommun, vid Skälaråkersviken. Förutom den långa sandstranden finns även gräsytor, klippor att bada från, och mycket underhållning i form av cykeluthyrning, marina, festvåning och minigolfbana. Platsen är inte bara ett bad utan även en stor turistanläggning med camping, husvagnsplatser och stuguthyrning. Badet är långgrunt och dess stora yta gör att det inte känns trångt trots att badet är populärt.
Så tar du dig dit: Antingen tar du bilen och parkerar vid turistanläggningen, eller så tar du buss 845 från Västerhaninge.
Finns toalett: Ja.
Finns mat: Ja, både kiosk och restaurang.
10. Ängbybadet
I Södra Ängby i Bromma ligger Ängbybadet. Badet ligger nära Judarskogen och har både sandstrand, bryggor och gräsmatta. Det finns två badplatser på badet, som har kallats för gamla och nya badet. Den västra delen av badet är i dag tillgänglighetsanpassad och har handikappstoalett. Det finns även ett campingområde i närheten, samt vattenrutschbana och bangolf.
Så tar du dig dit: Ängbybadet ligger cirka 800 meter från Ängbyplats tunnelbana, så att ta sig kommunalt till platsen är enkelt. Det finns även en parkering vid campingplatsen.
Finns toalett: Ja.
Finns mat: Det finns en strandkrog som är öppen på sommaren, samt kiosk, café och livs vid campingens reception.
11. Ekhagens strandbad
Ekhagens strandbad är även kallat Lappis Beach, på grund av närheten till området Lappkärrsberget där många studenter bor. Badet ligger på Norra Djurgården och har en liten sandstrand och en gräsyta där gästerna kan ligga och sola. Badplatsen är omringad av klippor och skog, så det är ganska skyddat, och träden runt området gör att det alltid finns skugga någonstans. På dagarna är badplatsen populär bland barnfamiljer, och om kvällarna kommer studenterna till badet.
Så tar du dig dit: Det finns ingen parkering i anslutning till badet, så det bästa kan vara att ta buss 50 från universitetet.
Finns toalett: Nej.
Finns mat: Nej.
12. Tanto strandbad
I Tantolunden, vid Drakenbergsparkens sydvästra ände, ligger Tanto strandbad. Länge har människor svalkat sig på platsen under varma sommardagar, men sedan badet renoverades 2014 har det blivit ännu mer populärt. Nu finns där bryggor, klättervägg, hopptorn, och en ramp så att badet ska vara tillgänglighetsanpassat. Det finn både strand och klippor att bada från, och bakom badplatsen ligger populära Tantolunden som ofta är full av människor
Så tar du dig dit: Ta tunnelbanan till Hornstull.
Finns toalett: Ja.
Finns mat: Inte i direkt anslutning till badet, men då badet ligger centralt i Hornstull så finns det flera alternativ i området.
13. Brunnsvikens strandbad
I Frescati hage på Norra Djurgården ligger Brunnsvikens strandbad. Det här charmiga lilla badstället har en mindre strand, klippor och fyra gräsytor. Det finns även flytbryggor att hoppa i plurret från, och det finns ledstång ner i vattnet. Den som känner sig trött på badkläder kan ta sig norr om strandbadet, där det ligger ett nakenbad.
Så tar du dig dit: Ta tunnelbanan till universitetet för att sedan gå sista biten ner till vattnet.
Finns toalett: Ja, toalettholk placeras ut under sommaren.
Finns mat: Nej.
14. Eriksdalsbadet
Hav och sjöar i all ära, men ibland är det lite skönt att slippa oroa sig för sjögräs eller iskallt vatten och istället hoppa i en pool. Eriksdalsbadet är en kommunal anläggning på Södermalm som har bad både inomhus och utomhus. Uteområdet har fyra pooler och är öppet mellan maj och september. Det finns även en beachvolleybollplan, lekplats och grill. Ibland anordnas olika idrotts- och musikevenemang på platsen.
Så tar du dig dit: Ta dig till Skanstull med tunnelbana eller buss, och gå därifrån.
Finns toalett: Ja.
Finns mat: Ja.