Så slipper du att bli blåst på fjällstugan
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-03
Högsäsong för bedragare på nätet – så skyddar du dig
Högsäsong i fjällen är även "peak season" för falska stuguthyrare.
En storbedragare kan lura ett 20-tal familjer innan polisen hinner ingripa.
Skidjournalisten Ola Melin lyckades avslöja en av bedragarna.
När efterfrågan på stugor ökar på populära skidorter som Åre och Sälen under jul och nyår så ökar risken för att bli lurad.
– Om någon vill ha snabb betalning och ett snabbt avslut och säger "ta chansen nu annars ger jag stugan till någon annan", då är det en varningssignal så det skräller om det, säger Björn Seeth, kriminalinspektör på Polisens bedrägerisamordning.
Blev kontaktade av en man
En av de drabbade är Ola Melin, redaktör på skidmagasinet freeride.se.
Ola och hans kollegor lade ut en sökes-annons på en av de större stugförmedlingssajterna för privatuthyrning. Efter en tid blev de kontaktade av en man som sa sig kunna erbjuda ett boende.
Men Ola Melin blev snabbt misstänksam. Dels var priset lägre än marknadspriserna i Åre och vid en koll av informationen mannen uppgav så var det inte mycket som stämde. Bland annat var mannen inte ägare till stugan som han ville hyra ut.
Gillrade en fälla
I det läget skulle kanske de flesta släppa saken och söka efter en annan stuga, men Ola Melin hans kollegor gav sig inte. De gillrade en fälla och bandade bedragaren under ett telefonsamtal. Nu har de gjort en polisanmälan och berättar hela historien på sin hemsida.
– Vi känner att vi har ett ansvar att berätta om det här eftersom vi jobbar i skidbranschen. Sannolikheten att någon av våra medlemmar också drabbas är stor, säger Ola Melin.
Av 40 personer som kommenterat händelsen på freeride.se har två personer varit i kontakt med bedragare och en har blivit lurad på pengar.
Försäkringen gäller inte
Och om du blir lurad så väntar nästa chock. En normal hemförsäkring täcker inte förluster och merkostnader om man utsatts för ett lägenhets- eller stugbedrägeri.
Så om du står där i 10 minusgrader mitt i natten i Sälen och det visar sig att stugan du hyrt inte alls är för uthyrning, om den ens existerar, så får du snällt åka hem igen eller betala ett nytt boende ur egen ficka.
– Det är alltid en risk när du gör affärer med en helt okänd människa, säger kriminalinspektör Björn Seeth.
"Hundra procent säkert att du blir blåst"
– Och det räcker inte att bara kolla att personen finns på exempelvis hitta.se. Det händer att bedragare stjäl folks namn och adress och gör sig nåbara enbart via mobiltelefon. Var även vaksam på konstiga betalningsvägar, till exempel Western Union. Då är det hundra procent säkert att du blir blåst om du inte känner mottagaren, säger Björn Seeth.
– En storbedragare kan lyckas göra ett 20-tal "uthyrningar" innan det uppmärksammas och innan vi spärrar konton med mera, säger Björn Seeth.
Tipas gärna Aftonbladet RESA med ett mejl eller i artikelkommentarerna nedan om du själv råkat ut för bedragare.