Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Gift dig flott – på kungligt slott

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-12

Snart drabbas Sverige av kunglig bröllopsyra.

Och även du kan gifta dig på ett slott!

Destination tipsar om 4 kungliga ställen för vigsel, fest – eller en enkel fika.

Torpa stenhus är en av våra få bevarade medeltidsborgar. Och där den ligger i den lugna idyllen vid sjön Åsundens södra del visar den i dag inga yttre tecken på sin dramatiska historia av både död och olycklig kärlek.

Det var hit som Gustav Vasa kom ridande 1552 för att hämta sin tredje fru, Katarina Stenbock. Då var han 56 år, Katarina var 16. Hon var förskräckt över tanken att behöva gifta sig med kungen. Än i dag kan man se bersån där hon förgäves försökte gömma sig. Men kungabröllop var politik och riksangelägenheter, så den unga Katarina hade naturligtvis inget att säga till om.

456 år senare regerar en av Katarinas släktingar på Torpa. Nuvarande ägare är nämligen 18:e generationens ättling till Arvid Knutsson, som byggde borgen i slutet av 1400-talet. Det är en avsevärt längre regentlängd än vad våra kungahus mäktat med.

Mycket historia i väggarna

Torpa ligger i södra Västergötland, i ett av landskapets lugnaste hörn. Det är flera mil till någon stad värd namnet, och man kan nästan tro att vägen hit är densamma som på Gustav Vasas dagar. Den är så så smal att två bilar inte kan mötas, annat än vid de modernare blåvita M-skyltarna.

I huset finns både kungars och vanliga människors historia. Man brukar säga att historien sitter i väggarna. På Torpa är det mer sant än på något annat ställe. Makabert sant.

En legend förtäljer om en flicka från Torpa som kommit åter från ett besök i Danmark och berättat att pesten härjade där.

Det skulle hon inte ha gjort. För hennes far ville hindra att farsoten spred sig – och han gjorde det genom att mura in dottern i ett rum. Levande.

I tre dagar och tre nätter hördes hennes skrik bakom väggen. Sedan tystnade det. För alltid.

Men flickans ande verkar bära på en förbannelse. Intill denna dag har ingen öppnat den igenmurade väggen. Några har försökt, men straffats hårt. En, till exempel, rev sig på en rostig spik, fick blodförgiftning och dog. Sedan dess är det ingen som har försökt.

Hjort på menyn än i dag

En liten bit norrut från Torpa finns andra kungliga kopplingar. För det var här, på Åsundens is, som Sten Sture den yngre blev dödligt sårad i ett slag mot danskarna den 20 januari 1520. Det slaget banade väg för Kristian Tyrann som regent för Sverige. Vars styre senare banade väg för Gustav Vasa. Som kom till Åsunden och Torpa för att gifta sig.

Säkert åt han hjort till bröllopsmiddag.

Det kan man göra än i dag. På menyn här finns hjort från gårdens eget hjorthägn. De hjortarna är säkert rakt nedstigande ättlingar till den hjort som Gustav Vasa åt.

Historien går igen.

Ta en fika på Torpa eller gift dig

Till Torpa kan du åka för att ta en kaffe eller äta middag i Torpa café.

Öppet dagligen till och med 31 augusti plus de två första helgerna i september.

Du kan även hyra delar av slottet, till bröllop eller någon annan fest.

Vill du sova över så gör du det i det gamla – men nyrenoverade brygghuset eller trädgårdsbostaden.

Hitta till Torpa: Kör riksväg 27 ut från Borås (riktning Karlskrona). Efter cirka 17 kilometer, tag vänster mot Hillared. Fortsätt genom Hillared, och tag efter cirka 6–7 km höger mot Torpa Stenhus. Följ sedan brunvita Torpa-skyltar.

www.torpastenhus.se

Sören K Bloom

Följ ämnen i artikeln