Tunisien - när du tröttnat på stranden
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-12-17
Tunisien är mycket sol för pengarna. Här hittar du Medelhavets renaste stränder.
Men det är framför allt en annan värld, med myllrande basarer, frodiga olivlundar och minnen efter alla de folk som levt här i mer än 3 000 år.
Här ger vi 8 tips på vad du kan se och göra när du tröttnat på stranden.
1. Tunis
Tunis är en stor stad, med nästan två miljoner invånare. Ändå är centrum ganska litet och du kan lätt gå mellan de flesta sevärdheterna.
Från Avenue Habib Bourgiba, Tunis paradgata med affärer, tidningsförsäljare, restauranger, hotell och kaféer, når man medinan via Place de Victoire.
I den äldsta delen av staden finns bland annat Zedinamoskén, som ser likadan ut i dag som när den byggdes på 800-talet. Ickemuslimer får dock inte komma längre än till gården.
Låt sedan näsan styra dig till parfym-marknaden och fortsätt gärna till guldmarknaden och den gamla slavmarknaden, Souk el Berka.
Det finns flera museer inne i medinan, men egentligen är det lika intressant att bara gå runt och titta på de fantastiska byggnaderna. Där inne finns 670 historiska monument och hela medinan finns med på Unescos världsarvslista.
Det man dock inte ska missa i Tunis är Bardomuseet, med bland annat världens främsta samling av romersk mosaik. I höstas öppnade en ny utställning: skatter från Medelhavet. Museet ligger fyra kilometer väster om centrum. Ta en spårvagn eller en taxi.
2. Kartago
Kartagoområdet är stort. Att se allt tar minst en dag - och då blir du garanterat trött i benen. Enklast tar du tåget dit, från stationen i östra delen av Avenue Habib Bourgiba inne i Tunis.
Från Byrsa Hill och S:t Louis-katedralen (katolsk) har du en bra utsikt över området. Alldeles intill ligger Nationalmuseet, med bland annat en bra utställning över den puniska tiden.
Tänker du ändå se El Jem (läs mer om det härintill) kan du hoppa över amfiteatern, som lär ha varit en av de största i imperiet, men som i dag bara är en stenhög.
Det man dock inte ska missa är resterna av det romerska badet, 340 meter långt och med pooler större än dagens tävlingsbassänger. Bredvid ligger presidentens palats, vaktat av militärer med k-pistar.
Regeringen har nyligen satsat en halv miljard på att ytterligare utveckla Kartago. Närmast byggs ett monument och museum över Hannibal. Därefter ska den gamla puniska hamnen rustas upp.
3. Dougga
De romerska ruinerna i Dougga, vackert belägna på en höjd drygt tio mil sydväst om Tunis, är lika intressanta som något du kan hitta i Italien.
I den renoverade amfiteatern, med plats för 3 500 åskådare, spelas teater och musik under festivalerna i juli och augusti. I området finns också resterna efter tempel, bostäder och bad - och det fascinerande Vindarnas torg där stenar är utlagda som en stor kompass.
Hyr gärna en guide några timmar - det kostar inte mer än 30-40 kronor.
4. Sidi Bou Saïd
Från Kartago är det en kilometerlång promenad (eller en kort taxiresa) uppför backarna till klippstaden Sidi Bou Saïd.
Vandra i de trånga gränderna, titta på de vita husen med blå dörrar och fönster och studera den skimrande utsikten över det turkosblå havet. Och passa på att kolla in i de vackra gårdarna - här bor inga fattiga.
Till Sidi Bou Saïd har konstnärer, som Paul Klee och Auguste Macke, vallfärdat för färgerna och ljuset.
En kaffe på Café des Nettes nästan längst upp hör till.
5. El Jem
El Jem, sex mil söder om Sousse, stod nybyggd år 230 och är en av de bäst bevarade romerska arenorna i världen. Den är inte lika stor som Colosseum i Rom, men är mycket mer välbehållen. Känn dig som en gladiator när du klättrar upp från källarhålorna till arenan där 30 000 åskådare, fler än vad som bodde i stan, tar emot dig med jubel.
Arenan ligger också mycket vackert med ett sluttande torg på den ena sidan och en park på den andra.
Väster om arenan ligger staden El Jem, värd att kolla bara för att den är så vanlig och småtråkig. Det enklaste sättet att åka dit är med en louage, en delad taxi, för trettio kronor enkel resa.
6. Kairouan
Kairouan, muslimernas fjärde heliga stad efter Mekka, Medina och Jerusalem, ligger sex mil från Sousse, in i landet.
Här är du som förflyttad till Tusen och en natt.
Men innan du går in i medinan, den äldsta delen av staden, måste du först bege dig till turistkontoret för att lösa inträde till alla sevärdheterna, som Zaouida of Sidi Abid el Ghariani, tredörrarsmoskén och framför allt den stora moskén, där hundratusentals människor kan samlas samtidigt och där man kan beundra världens äldsta minaret.
Medinan är fylld av kaféer, restauranger och försäljare av alla slag. Men tänker du köpa en äkta matta - Kairouan är känd för sin mattillverkning - är de billigare utanför murarna.
Åk till öknen och titta på stjärnor
Vare sig du närmar dig Sahara från norr eller öster är saltsjön Chott el Djerid det första du ser. På vintern täcks den av fotdjupt vatten, på sommaren snustorrt vitt salt.
De flesta turister kommer aldrig längre än till Tozeur, nordväst om sjön. Där kan man bo på lyxhotell med pool för tusentals kronor, dricka iskalla drinkar och säga att man varit i Sahara.
Men vi väljer den spikraka vägbanken tvärs över saltsjön, till Kebili och Douz. För den som har en bil med fyrhjulsdrift är det sedan bara att fortsätta söderut, rakt ut i öknen, sova under bar himmel och sucka under stjärnorna.
Fortsätter man i stället österut kommer man till Matmata, där folk förr bodde i grottor och där det finns mycket enkla hotell som håller traditionen vid liv.
Charterbolagens utflykt Tozeur-Kebili-Matmata tar två dagar med buss och kostar cirka 1 000 kronor. Men resan är inte svår att göra själv med en hyrbil.
Rid på kamel
Den vanligaste frågan du får i Tunisien är den här:
- Do you want to ride the camel?
Du har då tre alternativ:
Rid på kamelen.
Förklara att du är allergisk mot kameler.
Jaga i väg mannen, annars ger han sig aldrig.
Men att rida kamel är faktiskt ganska kul, om man för ett ögonblick kan glömma att djuret luktar illa och att du garanterat får ont överallt, framför allt om kamelen bestämmer sig för att galoppera.
Mata gärna kamelen med kaktusblad, om du törs.
Priset är en förhandlingsfråga, men betalar du mer än 100 kronor är du lurad.