Sjuk på semestern? Då kan du spara semesterdagarna
Uppdaterad 2020-04-22 | Publicerad 2018-07-24
Halsfluss på Mallorca, eller kanske en förkylning i husbilen. Om du blir sjuk under din semester så behöver du inte slösa dina semesterdagar på att vara hemma och kurera dig. Såhär gör du för att få ut sjukpenning istället.
Om du blir sjuk under semestern har du enligt semesterlagen rätt att avbryta din semester och få ut sjuklön istället. På så sätt kan du spara dina semesterdagar till ett senare tillfälle, när du på riktigt kan njuta av ledigheten.
– Semestern är en tid då arbetstagaren ska kunna återhämta sig, därför kan man avbryta semestern för att få sjukdagar istället, säger Annica Hedbrant, arbetsmiljöexpert på Unionen.
Du har alltså rätt att slappna av i en solstol under semestern, eller vara ute på äventyr om det är så du känner för att återhämta dig. Men semestern ska inte spenderas hemma i sängen med feber.
– Det är inte ovanligt att man blir sjuk i början av semestern om man jobbat hårt innan.
Om du sjukanmäler dig under semestern är första dagen en karensdag, sedan ska du få sjuklön. Om du är sjuk mer än två veckor är det inte längre arbetsgivarens ansvar att betala ut ersättningen, utan då faller ansvaret på Försäkringskassan. Men gäller det även för en vanlig förkylning? Eller måste du vara inlagd på sjukhus? Det finns en ganska enkel regel att följa här.
– Om man är såpass sjuk att man hade sjukanmält sig en vanlig arbetsdag så gäller det även under semestern, säger Annica Hedbrant.
Kontakta chefen
Rätten att avbryta semestern gäller även om ditt barn blir sjukt, du kan då byta ut semesterdagarna mot tillfällig föräldrapenning. Men oavsett om du eller ditt barn är sjukt är det viktigt att du kontaktar din arbetsgivare.
– Man ska höra av sig till arbetsgivaren utan dröjsmål och meddela att man vill avbryta ledigheten, så att det blir tydligt. Och så är det viktigt att friskanmäla sig igen när man blivit frisk.
Hur sjukdomen ska anmälas varierar från arbetsplats till arbetsplats. Om chefen är på jobbet är det oftast bara att ringa in. Men om alla på kontoret har semester, eller om du är så sjuk att du är oförmögen att höra av dig, får du vänta tills semestern är över. Men då ska du anmäla sjukdomen så fort du är tillbaka på jobbet.
– Första arbetsdagen ska gå bra, men det blir svårt om man anmäler det senare än så.
Kan ifrågasättas
Din arbetsgivare har inte rätt att neka dig sjuklön istället för semester om du är sjuk. Däremot kan arbetsgivaren ifrågasätta om du verkligen är såpass sjuk att du inte kan jobba, därför är det bra att besöka en läkare.
– Om arbetsgivaren begär det ska du kunna styrka de skäl du har för att avbryta semestern. Det är bra att kunna visa ett läkarintyg som ordinerar vila exempelvis. Anmäler du i efterhand är det bra att kunna redogöra för hur sjukdomsperioden sett ut.
Är det många som vet om denna rättighet?
– Det är svårt att säga, men jag tror att det finns en okunskap kring den här rätten, att den inte utnyttjas lika mycket som den borde. Många kanske tänker att de ändå är lediga när de blir sjuka under semestern, men semesteråterhämtningen ska inte handla om återhämtning från sjukdom utan om återhämtning från arbetet, säger Annica Hedbrant.