Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Skänk miljöpengen till rätt klimatföretag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-02-21

Forskare: Många gör inte ett bra jobb

När flyget svävar in över Saint Martin spyr det ut föroreningar över folket på stranden.

Flyg med rent samvete – bara du betalar för att kompensera dina utsläpp.

Det är budskapet från företagen som du kan skänka pengar till för att bli klimatneutral.

Men vilka är företagen?

Aftonbladet Resa har granskat fem av dem.

(Klicka på tabellen för större bild)

atneutral är att betala pengar till projekt som minskar utsläppen – inte i Sverige eller ens i västvärlden – utan i utvecklingsländer.

Tanken är att det är svårt och dyrt att minska utsläppen här – men billigt och effektivt att minska dem i utvecklingsländer. Och klimatet är globalt: det spelar ingen roll var man kompenserar sina utsläpp.

Den potentiella marknaden för detta är enorm. Och väntas öka med 25 procent per år enligt analysföretaget Mintel, skriver The Guardian.

Mycket kritik

Men samtidigt växer kritiken mot många av företagen.

– Vi har granskat 41 företag. Det finns bra företag, men många gör inte ett bra jobb. Framför allt är jag tveksam till de som ägnar sig åt trädplantering, säger Stefan Gössling, docent och forskare i miljöekonomi inom turism vid Lunds universitet.

Träd binder visserligen koldioxid när de växer. Men vad som händer sedan, när trädet vuxit klart, är inte klart.

Höga kostnader

– Sedan får man en mängd andra effekter om man säger åt några tusen bybor att de inte längre får använda skogen som de vill, säger Göran Eklöf, miljökonsult.

Ett trädplanteringsprojekt i Uganda där bland andra Climate Care varit inblandade har fått mycket kritik för att lokalbefolkningen blivit bortjagad av beväpnade vakter från koldioxidskogarna.

Och det är inga små ytor skog som krävs.

– Man skulle behöva plantera områden stora som Ungern varje år för att suga upp all koldioxid det rör sig om bara för EU:s miljömål, säger Göran Eklöf.

Annan kritik mot företagen är högaa administrationskostnader, att det inte sker någon överföring av modern teknik som påskyndar ländernas miljöutveckling och att det är svårt att veta om projekten verkligen sparar så mycket koldioxid som man uppger.

Trädprojekt godkänns ej

– Det finns i dag ingen oberoende certifiering av de här företagen, tyvärr. Den bästa vägen är i stället Gold Standard, säger Jessica Henryson, författare till rapporten ”Klimatneutrala företag”.

Gold Standard ställer mycket höga krav på projekten. Någon trädplantering godkänns inte.

Kan man bli blåst på pengarna?

– Nej, det tror jag inte. Däremot kanske du tror att du sparar dina koldioxidutsläpp till 100 procent, men egentligen är det bara 70, säger Stefan Gössling.

Hur mycket du släpper ut och ska betala för varierar stort mellan de olika företagen. I vårt exempel Stockholm–New York varierade det från 690 kilo för 118 kronor till 2 050 kilo för nästan 400 kronor. Skillnaderna beror på olika sätt att beräkna klimatpåverkan och hur mycket det kostar att kompensera den.

...eller

köp EU:S utsläppsrätter

Ordlista

Bo Svernström

ANNONS