Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Flygbolagen tar dina skattepengar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-22

De behåller skatter och avgifter trots att du avbokar

Avbokat en lågprisbiljett? Då får du ofta inte tillbaka en krona.

Flygskatten som flygbolagen skulle ha betalat för dig går direkt ner i deras egen kassa.

Men det kan gå att få pengar tillbaka.

Aftonbladet Resa har kartlagt vilka flygbolag som betalar - och hur du gör.

Skatterna och avgifterna, oftast runt 200-400 kronor per biljett, ska täcka flygbolagens utgifter för att få lyfta och landa på en flygplats.

I vissa fall - till exempel för Ryanairs "enkronasbiljetter" - utgörs nästan hela priset på de billigaste biljetterna av skatter.

"En ren intäkt"

Men trots att flygbolagen inte betalar in avgifter till Luftfartsverket eller flygplatsens ägare för dig om du inte är med på planet, så betalar bolagen inte automatiskt tillbaka pengarna till dig.

- Skatterna för passageraren, som passagerar- och säkerhetsavgift, tillfaller bolaget. De blir en ren intäkt, säger Fredrik Skanselid, vd för Flyme.

Flyme och Malmö Aviation betalar över huvud taget inte tillbaka skatterna för outnyttjade biljetter som inte är avbokningsbara.

Men många andra flygbolag gör det - om du särskilt begär det, vilket inte många känner till.

- Visst har resenärerna rätt att få tillbaka pengarna om de vill. Vi kan inte beslagta outnyttjade skatter. Men våra biljetter är ombokningsbara gratis så vi har inte haft något problem återbetalning av skatter, säger Maunu von Lüders, vd Fly Nordic.

Kan inget göra

Vissa flygbolag tar dock ut en särskild avgift för detta, som mest 200 kronor.

- Det blir en extra kostnad för oss att hantera de här pengarna, därför tar vi ut en avgift, säger Maunu von Lüders.

Enligt Konsumentverket är inte flygbolagen juridiskt skyldiga att betala tillbaka de här pengarna om det inte står så i villkoren för biljetten - även om pengarna inte används till flygplatsavgifter.

- Vi kan inte gå in och reglera vad företagen får och inte får ta betalt för - eller hur stor vinst de får göra, säger Jessie Cargill-Ek, jurist på Konsumentverket.

Läs också:

Bo Svernström

ANNONS