Nu dansar Beirut igen

Uppdaterad 2017-07-27 | Publicerad 2010-04-28

Det kallades Mellanösterns Paris.

Sedan kom kriget.

Nu gör partymetropolen Beirut comeback.

Innan det drygt 15 år långa inbördeskriget bröt ut 1975 var Beirut en populär turistort.

Det har varit en lång och skakig väg tillbaka. Men nu håller den libanesiska huvudstaden sakta men säkert på att återta positionen som en av Mellanösterns stora turistmagneter. När New York Times förra året listade toppresmålen i världen knep Beirut förstaplatsen.

Vi startar vår kväll i en fabrikslokal i utkanten av staden.

Det libanesiska indiebandet Mashrou’ Leila står på scenen. Vodka och läsk i plastglas flödar ut från en provisorisk bardisk. Inramade av jättelika kabelrullar jublar publiken åt låt efter låt. Under den stjärnklara himlen utanför patrullerar poliser i kamouflagekläder.

Mot bargatan nummer ett

Natten sänker sig över Libanons huvudstad och det är dags att dra vidare. Mot bargatan nummer ett: Rue Gouraud i Gemmayzeh i östra delen av stan. Här ligger populära indieklubben Behind the green door.

En grön dörr slås upp till vad som känns som en korsning mellan ett vardagsrum och en gammal fransk bordell. Här dansar Beiruts hipsters in gryningen.

– Behind the green door är Beiruts bäst bevarade hemlighet. En liten, mysig klubb med en ung, hipp, queer publik. Det är ett bra ställe att träffa nya människor på. Och alla är sjukt snygga, säger Jean-Baptiste Gallopin, fransk dj och skribent.

Kaffe i studenttäta Hamra

När solen går upp möts festfolk på hemgång och morgonpigga joggare på strandpromenaden, cornichen.

–Hello! Kifak? Ça va?

I kosmopolitiska Beirut byter många blixtsnabbt mellan engelska, arabiska och franska.

Morgonen börjas med fördel i studenttäta Hamra, med en kopp franskt presskaffe på populära Café Younes uteservering. Här, i nordvästra delen, finns många hotell och lite billigare shopping.

Den som i stället vill lyxshoppa styr stegen mot nybyggda Downtown, och passar på att se pampiga Mohammad al-Amin-moskén med sina blå kupoler.

Meze och vattenpipa

När det blir dags för middag är restaurangkvarteren i Achrafieh ett bra tips. Testa gärna meze och narghile (vattenpipa) på restaurang Abdel Wahab.

Beiruts placering mellan Medelhavet och bergen gör att du knappt en timme härifrån kan åka skidor fram till slutet av mars – och i maj börjar badsäsongen.

Sommartid når Beiruts nattliv kokpunkten. Då kommer många exillibaneser hem och på lyxiga utomhusklubbar som Sky Bar och White dansar man tills svetten rinner.

Mellanösterns Paris är kontrasternas stad: En stad där sönderbombade hus står sida vid sida med nybyggda glaskomplex.

En stad full av vänliga människor, men också en stad med poliser i varje gathörn i ett land av politiska motsättningar.

ANNONS