Så blidkar du grannen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-09

Relationsrådgivaren: "Det kan vara värt att svälja stoltheten"

Grannkonflikter kan ligga och pyra i åratal, halvhjärtat underhållna av sura muttranden i matkön på Ica eller sura ögonkast över staketet.

Kanske är det dags att fundera över vad som egentligen får dig själv att må bäst i längden?

– Det kan vara värt att svälja stoltheten, säger relationsrådgivaren Sverker Wadstein.

Sverker Wadstein.

Oavsett om ni legat i luven på varandra så länge du och dina förfäder kan minnas, eller om ni nyligen rykt ihop över en orensad gräsmatta, så är grannkonflikter känsliga och svårhanterliga saker.

Ni bor intill varann, ni ser varandra dagligen och kanske går ni båda omkring med en egentligen onödig oroskänsla i magen.

Men har du funderat över vad det här bråket egentligen bottnar i?

– Riktigt svåra grannfejder tror jag oftast grundar sig i andra saker. Det kan vara annat i livet man är missnöjd med, och så tar man ut det på sin granne, säger relationsrådgivaren Sverker Wadstein.

Steg mot att må bättre

Hans råd är just att fråga dig själv: Vad handlar det här egentligen om, vad beror det mer på?

Det kan vara ett steg mot att må bättre själv. Kanske hittar du något hos dig själv som du vill och kan ändra på – och kanske hjälper det dig att hantera konflikten.

– Det handlar om synsätt och inställning, säger Sverker Wadstein.

Försök acceptera det faktum att du inte kan styra över andra – men att du kan styra över ditt förhållningssätt och din egen attityd.

– Man har alltid ett val. Om du väljer att gå i konflikt över en vildvuxen häck så gör du aktivt det valet – du hade likaväl kunnat låta bli.

Vissa lever för konflikter

Sverker Wadstein påpekar att en del människor mår så dåligt så att de söker konflikter för sakens skull, för att kunna leva ut sin ilska.

– De är inte många, men hamnar du nästgårds med en sådan så är det klart det blir jobbigt. Tänk då på att sådana personer oftast bara blir uppjagade av mothugg – om du låter dem hållas och inte bryr dig om dem så är chansen större att de lägger ner, säger han.

En annan sak att ha i åtanke, kanske för att stilla din irritation, är att du trots allt har valt att bo i ett tätbebyggt område.

Du får acceptera att om du väljer att bo på det sätt du gör så kommer grannarna på köpet, menar Sverker Wadstein.

Prata med varandra!

Hans bästa råd är att alltid försöka föra en dialog.

De flesta konflikter bottnar i missförstånd, och det är möjligt att ni får mer förståelse för varandra om ni tar upp ämnet till ordentlig diskussion.

– Bjud hem varandra, be din granne komma över på en kopp kaffe.

Du menar, svälj stoltheten?

– Ja, det tycker jag det kan vara värt. Fråga dig själv “Vad mår jag bäst av i längden?” Även om du tycker att din granne är den som borde krypa till korset så kanske konflikten skulle bedarra i fall du tar första steget. Och då vinner ju du i längden, säger Sverker Wadstein.