Vi vill ha bättre sex!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-03

Var fjärde ung stockholmskille är inte nöjd med sexlivet

Stockholmare mer missnöjda "En 20-åring i Stockholm känner högre press på sig än 20-åringar på andra ställen", tror Annas Mamodee. Hans kompis Mikael Haag efterlyser mer upplysning.

Är du stockholmskille i 20-årsåldern?

Risken är då stor att ditt sexliv inte funkar.

Det visar årets ungdomsbarometer.

På frågan ”Hur värderar du ditt sexliv?” svarade knappt en fjärdedel av killarna i Stockholm mellan 20 och 24 år att de är ganska eller mycket missnöjda.

– Vi är inte så pratsamma när det gäller sånt. Jag brukar inte ta upp mina problem med kompisarna, säger Emil Bryggare, 20.

Han njuter av solen i Tantolunden på Södermalm i Stockholm och får medhåll från jämngamle vännen Jens Isaksson.

– Tjejer säger allt till varandra, säger han.

10 000 tillfrågade

I ungdomsbarometern har 10 000 ungdomar i åldrarna 15–24 frågats ut om stora livsfrågor, till exempel sexlivet. Undersökningen visar att tjejer i allmänhet är mindre missnöjda med sexlivet än killar, särskilt i åldern 15 till 19 år.

Aftonbladets sexolog Linn Heed känner igen bilden och menar att detta kan ha att göra med de olika sätt som ungdomar hämtar information på.

– Flickor läser mer frågespalter om sex medan killar lär sig mer genom mer porr. Detta kan leda till att killarna skapar förväntningar som inte stämmer överens med verkligheten.

Enligt Ungdomsbarometern är killar från Stockholm i 20-årsåldern något mer missnöjda än killar i övriga landet.

Högre press

– Jag tror att en 20-åring i Stockholm känner en högre press på sig än på andra ställen, säger Annas Mamodee, 22, och tillägger snabbt att han själv inte har några problem.

– Killar behöver mer upplysning i skolan om sex. Jag tror vi har fått för lite av det, säger hans kompis Mikael Haag, 20.

Det tycker även Aftonbladets sexolog Linn Heed som ser en fara i att killar värderar sitt sexliv lägre än tjejerna.

– De skilda förväntningarna kan förstärkas om man inte vågar prata om dem. Det kan leda till att killarna känner sig misslyckade och otillräckliga. Vilket kan påverka sexlivet ytterligare i negativ riktning.