En sagostund – utanför normen

Uppdaterad 2012-08-03 | Publicerad 2012-08-01

Olika förlags barnböcker ska ge en ”verkligare bild av verkligheten”

FICK NOG Marie Tomicic tröttnade på schabloner och stereotyper i barnböcker, och bildade Olika förlag, där hon ger ut barnböcker som ska gå emot normen. Biblioteksbesökarna Ester och Alice går igenom utbudet.

Gay-mammor, ömsinta pojkar och rullstols­bundna flickor.

Klart de ska finnas även i barnböckerna.

Marie Tomicic fick nog av ursäkten ”vi speglar ju bara verkligheten” och startade eget förlag.

– Varför låter vi just barnböckerna spegla en samtid som är mycket snävare än den vi lever i i dag?

Målet, när Marie Tomicic 2007 grundade Olika förlag som hon nu driver med kollegan Karin Salmson, var att motverka det extremt stereotypa innehåll som de upplevde fanns i så många utgivna barnböcker.

Att bryta normer, ge en verkligare bild av verkligheten.

– Vill man nå förändring måste man sluta reproducera gamla mönster. ­Kvinnor skulle inte haft rösträtt än om vi gått på den linjen, ­säger Marie Tomicic.

Gett ut 50 titlar

Och förändring blev det. I dag har Olika förlag gett ut omkring 50 titlar, och jobbar med böcker som ­utmanar förlegade stereotyper och normer i samhället. Hur porträtteras flickor och pojkar, både i färger, ­beteenden och egenskaper?

– ”Vad konstigt att flickor och pojkar är så olika”, ­säger folk och så letar de i biologin, men det räcker långt att titta på hur olika vi bemöter barnen. Pojkar som inte får vara små och ledsna, och flickor som bara ska vara rara och medgör­liga – klart de blir olika.

Väljer manus noga

Men förlagsduon vill också lägga tyngd vid andra normkritiska aspekter. Hur porträtteras människor och barn från andra länder, ­eller barn i olika familjekonstellationer? Som exempel ­håller Marie Tomicic upp boken ”Jag vill ha Baklava”, vars huvudperson har två mammor. ­Boken handlar dock inte alls om det, ­utan helt enkelt om ett barn som vill ha baklava. Det är så Olika förlag väljer manus, berättar hon.

– Vi vill prata om före­bilder, och att det är viktigt att inte problematisera. Många gånger när man pratar om etnicitet handlar det bara­ om hur svårt det är att komma från ett annat land.

Läser dem för barnen

Vad läser du själv för ­dina barn?

– De här, säger Marie Tomicic leende och nickar mot högarna av egenutgivna böcker.

– Och mycket annat, ­förstås, men jag väljer ­noga. Speciellt när det gäller ­sexåringen, som får mycket schabloner och stereotyper via tv, film och ­tidningar. Många böcker och tidningar för barn i den åldern handlar till exempel om att bli kär, och den ­kärleken handlar ­extremt sällan om annat än den mellan kille och tjej. Så får det inte­ vara, att möjligheter liksom stängs ­direkt.

Det här är Marie

Namn: Marie Tomicic.

Ålder: 43.

Bor: Linköping.

Familj: Tre barn.

Yrke: Förläggare på Olika förlag.