Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ylva Johansson: Vi vill ha ännu mer kvotering

Publicerad 2013-04-25

Ylva Johansson (s).

I nio av våra tio största yrkesgrupper har män högre lön än kvinnor. Hur arbetar du för att få upp kvinnors löner?

– För att åstadkomma jämlika löner behövs ett jämställt föräldraskap, att vi säkerställer att det finns nog med pengar i den gemensamma sektorn för kvinnors löner. Vi behöver även återinföra lönekartläggning varje år, för företag med fler än 10 anställda. I dag kartläggs lönerna bara var tredje år, det är för sällan.

En tredjedel av alla kvinnor men bara var tionde man arbetar deltid. Är det ett problem?

– Det är ett jätteproblem, kvinnors löneutveckling halkar efter, deras pensioner blir sämre. Dessutom finns forskning som visar att man blir sjukare av att jobba deltid.

Hur arbetar du för att motarbeta nätmobbningen av kvinnor?

– Vi måste börja tidigt och rusta våra barn och ungdomar till att inte bli medlöpare i den här typen av aggressivitet. Man kan tänka sig att skolan arbetar på ett sätt som lär barn att mobbning och hat är lika illa oavsett om det sker på skolgården eller på nätet.

Kvinnor tar fortfarande ut den största delen av föräldrapenningdagarna. (Under 2012 tog kvinnor ut 76 procent av dagarna och männen 24 procent). Hur ser du på det?

– Att kvotera månader är det enda som har visat sig fungera. Jag är absolut för en tredje pappamånad och hoppas att en sådan införs under nästa mandatperiod. 

Använder du ordet hen?

– Jag vill göra det, men har inte vant mig vid att säga det än. Men jag ska träna på det!

29 procent av kvinnor i åldern 16-24 år och 22 procent i åldern 25-44 år väljer en annan väg hem därför att de är oroliga för att utsättas för våld. Motsvarande andel för män är 5 procent. Hur arbetar du för att kvinnor ska känna sig tryggare?

– Män drabbas i högre grad av våld när de är ute men kvinnor upplever sig mer rädda eftersom de ofta tar ansvar för andras beteenden. Här måste vi jobba för att öka kvinnors ställning, så att de känner sig trygga.

Tror du att jämställdheten blir en valfråga?

– Jag hoppas det. Jag upplever att det finns en otålighet och ilska främst bland kvinnor som fortfarande har lön efter kön. Och den ilskan växer.

Tolv procent av alla styrelseordförandena i svenska aktiebolag är kvinnor och 88 procent är män - på vilket sätt bidrar du till att minska skillnaderna?

– Vi vill ha kvotering i bolagsstyrelserna. Man skulle kunna tänka sig 40/60 procent modellen, för respektive kön, så ser det ut i Norge, till exempel. Många kompetenta kvinnor i dag upplever att det finns ett glastak, som säger "hit men inte längre", vi vill inte ha såna glastak.

Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan just nu?

– Lönerna. Det skiljer 7500 i månaden mellan mäns och kvinnors löner i dag. Det är helt oacceptabelt.