”Lattepapporna är ett hot mot jämställdheten”

Publicerad 2011-05-18

Victor Z Hahn: ”Jag ska inte behandla mitt barn som en accessoar”

”Jag irriterar mig på att det goda pappaskapet kapats av en grupp”, säger Victor Z Hahn.

En Ipad i ena handen och en könsneutralt klädd unge i den andra.

Den surdegsbakande lattepappan har kapat fadersrollen.

Det säger Victor Z Hahn.

– Det är provocerande – och problematiskt. Om fler män ska ta ut föräldraledighet kan inte en så extrem grupp vara ambassadörer för pappaskapet.

Om några veckor ska han själv bli pappa, 26-årige Victor Z Hahn, retorikstudent i Lund.

Det är under fästmöns graviditet som han fått upp ögonen för 2010-talets pappabild.

– Den moderna, mjuka, metrosexuella lattepappan som bär rosa byxor, har Jonas Gardell på nattduksbordet och Alcazar i CD-hyllan. Som ägnar fritiden åt att baka surdegsbröd. Vars könsneutralt pyntade bebis endast verkar ha blivit till för att vara trendigt komplement till sandalerna från Viktor & Rolf. En accessoar i mänskligt miniformat, skriver Victor Z Hahn i en debattartikel på Newsmill.

”Det goda pappaskapet har kapats av en grupp”

På besök i uppväxtstaden Stockholm säger han:

– Jag tog i med flit för att provocera. Men jag irriterar mig på att det goda pappaskapet kapats av en grupp. Och att alla andra verkar betrakta dem som de ultimata, jämställda papporna.

Och visst, medger han, förekommer de mer i populärkulturen än i verkligheten. Men de finns, på storstädernas kaféer och i samhällets information till blivande föräldrar.

– De gör det kvinnor alltid gjort. Men när de gör det får de status, något kvinnor aldrig fått. De kammar hem sociala poäng.

”Den jämställde mannen existerar inte”

Victor Z Hahn menar att den jämställde mannen egentligen inte existerar.

– Ett viktigt steg till att bli en bra pappa och en bra man är att bli medveten om att mäns handlingar ofta värderas så mycket högre än kvinnors, säger han och tillägger:

– Lattepapporna är ju lite feminina. Antagligen för att vi betraktar modern som den ultimata föräldern. Och det är ju en ultrakonservativ syn!

Själv vill han dela föräldraledigheten med sin fästmö. Han hoppas att männen ska öka sitt uttag av föräldradagarna.

”Problematiskt ur ett klassperspektiv”

Och just där menar han att ”lattepappan och hans gelikar” blir ett problem.

– Ju mer han normaliseras, desto mer riskerar hederligt folk längre ned på samhällstrappan att inte känna sig bekväma med att vara pappalediga. Det är problematiskt också ur ett klassperspektiv. Alla har inte råd att leva det livet.

Hur kommer du bli som pappa?

– Jag kommer älska mitt barn – och gärna gå ut med det. Men inte för att visa upp mig, utan för att det ska få frisk luft. Jag ska inte behandla mitt barn som en accessoar, utan som en människa, den viktigaste i mitt liv.

Kommer du att dricka latte?

– Nej. Jag dricker inte kaffe.

Följ ämnen i artikeln