– Sjuårskris? Nej, barnkris!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-22

Psykologen: ”Nu är det kriser mest hela tiden”

Just överlevt sjuårskrisen?

Sorry, men det är inte längre den som är relationens stora prövning.

– Numera kan man nog snarare tala om en barnkris. Och efter den kommer ibland ”mina och dina barn-krisen”, säger psykologen Bodil Wennberg.

Det talas ofta om sjuårskrisen – när det romantiska skimret slutligen lagt sig och det gnisslar rejält i förhållandet.

Ser man till statistiken på hur länge de som skiljer sig varit gifta, så har genomsnittet de senaste trettio åren pendlat mellan drygt 11 och drygt 8 år. Förra året var siffran 8,7 – närmare sju än någonsin.

– Förr pratade man mycket om den typiska sjuårskrisen. Men jag tror inte det är riktigt aktuellt. Nuförtiden är det kriser mest hela tiden, säger Bodil Wennberg, psykolog och författare till bland annat en bok om skilsmässor.

Antalet par som gifter sig ökar

Under 2000-talet har antalet par som gifter sig ökat stadigt; från 35 000 år 2001 till över 50 000 förra året.

Så det verkar som att svenskarna just nu är snabba både på att byta löften – och att bryta löften.

Bodil Wennberg menar att förhållanden numera inte följer samma rigida mönster som tidigare. Och att det därför inte är relevant att prata om någon kris beroende på tid. Finns det någon prövning man kan räkna med dyker upp är det i så fall barnkrisen.

– Det diskuteras mycket om hur man ska dela föräldraledigheten och det är bra. Men sanningens ögonblick kommer när båda har börjat jobba, barnen blir sjuka och man är hela tiden sliten i småbitar, säger Bodil Wennberg.

Kommunikationsproblem vanlig anledning

För sju år sedan gav hon ut boken ”Bortom nöd och lust”. Då uppgav de flesta paren som skiljde sig kommunikationsproblem som orsak till skilsmässan.

– Det är tuffa år när barnen är små. Och kan man inte kommunicera om barnen och vardagen under de där åren, då blir det svårt.

För den som skilt sig och lever i en ny relation väntar ofta nya konflikter. Skilsmässa är vanligare i par där den ena eller båda är gifta för andra eller tredje gången.

– Då kommer nästa kris, och det är ”dina och mina barn-krisen”, säger Bodil Wennberg.

Makarnas medianålder och äktenskapets medianvaraktighet vid skilsmässan 1980–2008