Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

”Naturligt att amma andras barn”

Uppdaterad 2011-11-03 | Publicerad 2011-10-31

Skulle du kunna amma grannens nyfödda parvel? Eller syrrans eller polarens? En av fem svenskar tycker att det är naturligt att amma andras barn, enligt en undersökning där 3521 skandinaver gett sin syn på amning.

– Får barnet kontinuerligt mjölk via bröstet av någon annan än sin mamma finns risken att den utvecklar starkare band till henne, säger Eva Rusz, leg. Psykolog.

Tänk dig att en i din mammagrupp inte kan amma sin nyfödda. Om din mjölk både räcker åt din lilla knodd och blir över – skulle du då ställa upp och ge ena bröstet till kompisens hungriga stackare?

Amning är ständigt ett hett ämne och diskussionstrådarna i olika internetforum är meterlånga. Nu tar frågan ny skruv. Denna gång gäller det att ge bröstet till någon annans bebis.

10 procent av svenskarna tycker att det är helt oacceptabelt att bröstmata andras barn, 7 procent tycker till och med att det är äckligt, enligt en undersökning från Philips Avent.

Kan vara nödlösning

– Det förekommer i hela världen, även här i Sverige och är ganska naturligt. I USA pågår just nu en debatt om att använda ammor, det vill säga nyblivna mammor som kan amma ditt barn medan du jobbar eller gör annat, säger Kristin Svensson, specialist på amning och barnmorska på Karolinska universitetsjukhuset.

Kvinnor ammar av olika anledningar, menar hon.

– En del gör det för att stärka närheten till sitt barn och då kan det nog smärta i modershjärtat att låta någon annan amma om du inte kan. Andra ammar enbart för att ge bebisen bröstmjölk, då känns det kanske annorlunda. Att mamman ammar sitt barn är självklart det mest naturliga. Men någon annan som ammar kan vara en nödlösning när mamman själv inte kan.

Nästan 20 procent anser att det inte är några som helst konstigheter – att det till och med är antingen helt naturligt eller positivt att ge bröstet till ett barn utan blodsband.

Behöver fast punkt

Enligt Ingrid Rönn Hyttsten, ordförande för Amningshjälpen, behöver barnet en fast punkt när det gäller amning.

– Det bästa är om barnet ammas av sin egen mamma eller i alla fall av bara en annan kvinna oavsett hur matningen går till. Bebisen ska inte vandra runt mellan olika kvinnor den första tiden. Det är nog varken bra för anknytningen eller för risken för spridning av svamp, säger hon men påpekar att de erbjuder stöd oavsett hur amningen sker så länge både mamma och barn trivs med det.

För många mammor är amning något intimt som både ska mätta, trösta och ge trygghet. Enligt Aftonbladets relationsexpert och leg. Psykolog Eva Rusz är bröstmatandet ett viktigt sätt för barnet att knyta an till sin mamma under de första åtta månaderna.

Stimulerar oxytocin

– Barn får naturligt starka band till den första de kontinuerligt tas om hand om när de föds och dessa band behöver förstärkas under de första månaderna för att barnet ska kunna knyta an till andra personer till exempel pappan och syskonen därefter, säger Eva Rusz och fortsätter:

– Oxytocin stimulerar bröstmjölksproduktionen och förstärker de hormonella banden mellan barnet och mamman. Att ammas av någon annan någon enstaka gång är likvärdigt med att bli matad med flaska av pappa och helt naturligt. Men att under lång tid bli ammad av någon annan kan göra att barnet knyter an mer till den som ammar än till sin egen mamma, säger Eva Rusz.