De delar gener – men har helt olika politiska åsikter

Publicerad 2014-07-15

Pappa Adriano är socialist, sonen Andreas är liberal

Andreas Eriksson, 18, är kampanjledare för Centerns ungdomsförbund i Göteborg. Hans pappa Adriano Birro, 74, är renodlad socialist. ”Vi har helt olika politiska åsikter, men jag beundrar pappas principfasthet. Han skulle aldrig kompromissa med sin övertygelse”, säger Andreas Eriksson.

Andreas Eriksson, 18, är liberal. Hans pappa Adriano Birro, 74, är övertygad socialist.

– Även om vi diskuterar och tjafsar är vi stundtals eniga i värdefrågor, säger Andreas Eriksson.

Andreas Eriksson har ett år kvar i gymnasiet. I måndags började han jobba som kampanjledare för Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, i Göte­borg.

Pappa Adriano Birro kom från Italien till Sverige på 1960-talet och är renodlad socialist.

– Italien låg i ruiner efter fascismen, då var socialismen det självklara alternativet. Arbetarperspektivet har alltid betytt mycket för pappa, säger Andreas, vars ideologiska ståndpunkt är raka motsatsen.

– Jag tillhör den liberala falangen av Centerpartiet och tror på människans rätt att leva för sin egen skull, utan att fastna i olika kollektiv. Pappa utgår mer från ett klassperspektiv.

Höll inte med

Andreas växte upp i en politisk miljö. Halvbröder är författarna Peter och Marcus Birro.

– Peter är övertygad socialist, Marcus är kristdemokrat. Redan när jag var fyra, fem år undrade jag varför vi hade en gubbe på en affisch på väggen. Det var förstås Che Guevara, berättar han.

Adriano har aldrig försökt pracka på Andreas sina politiska åsikter, bara varit tydlig med vad han står för. När Andreas blev politiskt intresserad i högstadiet läste han på om socialism och insåg att han inte alls höll med.

– Då började diskussionerna mellan mig och pappa. Det var ganska hätskt i början. Vi var båda rätt intoleranta. Sedan insåg vi hur poänglöst det var att gräla, även om vi fortfarande är ganska högljudda när vi diskuterar, säger Andreas.

Eniga om antirasism

Vissa frågor är far och son trots allt eniga om.

– Vi är båda för fri migration och antirasism. Vi är överens om att samhället inte borde jaga och straffa missbrukare. Och vi tror båda på människans rätt att uttrycka sin åsikt i en demokrati, säger Andreas.

Det politiska arvet

Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö, har forskat om politiskt arv baserat på ett urval av svenska väljare mellan 18 och 85 år. Resultatet finns att läsa i boken ”Den svenska väljaren” (Boréa bokförlag). 

Forskningen visar att:

  Om båda föräldrarna röstar åt höger, gör 80 procent av barnen också det.

  Om båda föräldrarna röstar åt vänster, gör 70 procent av barnen likadant.

  Om den ena föräldern röstar borgerligt och den andra åt vänster, ärver barnen oftast de borgerliga värderingarna.

  Om föräldrarna röstar olika, är det vanligast att pappan röstar blått och mamman rött.

Forskaren: Vi ärver politiska åsikter från mamma och pappa

Vet du hur du ska rösta i riksdagsvalet i höst? Det vet nog vi. Med stor sannolikhet röstar du som din mamma och pappa.

– Barn ärver oftast föräldrarnas politiska åsikter. Ideologiska värderingar grundläggs i tidig ålder, säger statsvetaren Magnus Hagevi som forskat i ämnet.

Är du typen som bänkar dig inför varje partiledardebatt för att kunna ta ställning i höstens riksdagsval?

Magnus Hagevi

Enligt stats­vetaren Magnus Hagevi har det ingen större effekt.

– Min och andras forskning visar att överföringen av värderingar mellan föräldrar och barn grundläggs redan när barnen är små, säger han och ger ett exempel:

– Tänk dig att föräldrarna tittar på ett nyhetsprogram på tv och barnet sitter bredvid. Låt säga att Reinfeldt uttalar sig, varpå föräldrarna säger: ”Precis!” eller: ”Usch, nu är han i gång igen”. Det räcker för att barnet ska snappa upp deras värderingar.

Tidig identitet

Om båda föräldrarna röstar åt höger gör hela 80 procent av barnen också det. Nästan lika stort är det politiska arvet hos barn till föräldrar som röstar åt vänster, 70 procent, visar Magnus Hagevis forskning.

– Blockidentiteten beläggs i tidig ålder och där har föräldrarna stor betydelse. Av dem lär man sig om de fundamentala delarna av livet utan att reflektera över det, säger han.

Om man växer upp med det som Magnus Hagevi kallar för kombiföräldrar, där den ena föräldern står till höger och den andra till vänster, är det vanligast att barnen röstar som pappan – och att han är den av kombiföräldrarna som röstar borgerligt.

– Män har i stor utsträckning högre lön än kvinnor, och barn tar efter den förälder som representerar högst status både i samhället och i familjen, säger Magnus Hagevi.

Lyssna på barnen

Om ens tonåring gör revolt mot föräldrarnas politiska värderingar, gör man bäst i att närma sig med intresse, menar barn- och familjepsykologen Ulrika Hult.

– Man ska avvakta med att ge uttryck för sina egna åsikter och inte vara så styv i korken, även om man inte håller med, säger hon.

Det är viktigare att försöka förstå barnets upplevelse.

– Ju lägre tolerans man har för oliktänkande, desto större är risken att tonåringen distanserar sig. Att bli lyssnad på är läkande för själen, säger Ulrika Hult.

Ulrika Lindbo

Följ ämnen i artikeln