Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”Vi är säsongsbagare i vår familj”

Uppdaterad 2018-07-03 | Publicerad 2011-10-07

Systrarna Lilou, Clémentine och Celia bakar hemma.

– Vem får slicka skålen?

 I köket hos familjen Moilanen Demargne finns uppgifter åt alla.

På en stol vid bardisken står Clémentine, 6, och knäcker ägg. Lillasyster Lilou, 4, river citronskal.

– Det var sånt här jag tänkte att den här bardisken skulle användas till när vi tog ned väggen. Fast det blir inte så ofta, det är svårt att hinna, säger mamma Tiina Moilanen Demargne.

Men i dag blir det muffins, eller cupcakes, rättare sagt, med glasyr på. Experten i familjen är 15-åriga Celia som pryat på ett cupcakebageri.

– Men hon bakar mest med sina kompisar, säger Clémentine.

Alla vill vispa

Med matallergier i familjen är hembakat fikabröd en bra lösning.

– Tidigare gjorde vi semmelbröd och lussebullar med kesella i stället för ägg. Och penslade dem med kaffe. Men nu har Lilou börjat kunna äta ägg i tillagad form. Så det är lite lättare att baka, säger Tiina Moilanen Demargne.

Det är dags att röra ihop smeten.

– JAG VILL VISPA! ropar småsystrarna i kör.

– Okej, vi räknar till tolv, säger Celia.

De räknar i kör medan Lilou kör runt vispen i bunken.

– Oj, nu gjorde du 12 och en halv. Då får Clém också vispa tolv och en halv, säger Celia.

Baka inte hungriga

Medan plåten står i ugnen blandas glasyr med lite blå karamellfärg.

– Det ser ut som vuxentandkräm, säger Lilou.

Efter omsorgsfull dekorering är det dags att provsmaka. Gott, tycker de äldsta systrarna; Lilou är mer skeptisk.

– Åååå, nu har jag ont i magen! säger Clémentine, som var den som lyckades förhandla sig till att slicka skålen.

– Det är förresten ett bra tips; att inte baka med barnen på fastande mage ... säger Tiina Moilanen Demargne.

Helena Utter