”Vänner med förmåner” – så funkar det

Publicerad 2011-10-04

Filmfokus på kravlöst sex mellan kompisar

”KK”, ”vän med förmåner” eller ”ett säkert kort”.

Oavsett vad du kallar det är innebörden den samma – en person du träffar enbart för sex.

– En kvinna ska inte behöva skämmas över att säga ”vi brukar bara ligga”, säger sexualupplysaren Olle Waller.

I såväl bioaktuella ”Friends with benefits” som i nysläppta dvd:n ”No strings attached” kretsar handlingen kring heta singlar som inleder kravlösa sexrelationer. För den som tycker att parrelationen känns långt borta kan en sexkompis vara ett alternativt sätt att få sina behov tillfredsställda.

– Om man har väldigt mycket lust att ge, men inte har någon att ge det till tycker jag absolut att man kan inleda ett KK-förhållande, säger Olle Waller.

Glöm inte skydda er

Enligt honom är det bästa med en KK-relation att det är en form av vänskap, och i en vänskap ställer man inga krav på varandra. Trots att hela poängen med den här typen av förhållande är att det inte ska finnas vare sig några förväntningar eller känslor inblandade kan det, enligt Olle Waller, vara en god idé att komma överens om några regler för att relationen ska fungera.

– Till exempel är det viktigt att man kommer överens om hur man skyddar sig, särskilt om man planerar att ligga med andra vid sidan av, säger han.

Enligt viss forskning tillverkar kvinnokroppen en större mängd av hormonet oxcytocin vid sex än vad som tillverkas i mannens kropp. Hormonet gör att vi känner starkare band till personer som vi har haft en nära, fysisk kontakt med.

– Det är bland annat på grund av det som vi kan ha en tendens att stanna kvar i osunda relationer, berättar relationsexperten Eva Rusz för Aftonbladet.

Prata med varandra

Enligt många forskare ska just kvinnors oxcytocinproduktion ha ett samband med att de lätt känner sig förälskade i personer de har haft sex med. Olle Waller tror inte att detta stämmer, utan att vi istället påverkas av de förväntningar vi tror att människor runt omkring oss har då vi inleder en sexuell relation.

– Det finns massor av forskning som visar att medan pojkars beteenden sexualiseras, så emotionaliseras flickors beteenden. Så ska det absolut inte vara, säger han.

Även om ett par hade en liknande inställning till sexrelationen när den inleddes kan det förstås hända att känslorna förändras med tiden. Olle Waller slår fast att om känslorna börjar blossa upp är det viktigt att ta upp detta med sexpartnern.

– Var så öppen, ärlig och tydlig du kan. I längden är det vad som är bäst, även om det visar sig att den andra inte känner likadant.