Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Nu delar vi med oss av allt

Publicerad 2012-11-26

’Visst har vi lagt ut det mest privata’

”FASCINERANDE” ”Barnen vill se filmerna om och om igen. De tycker att det är fascinerande att se hur de kom till världen”, säger Robin och Sara Lindahl. Saras tre graviditeter och förlossningar finns också utlagda på You­tube för allmän beskådan. ”Att föda barn är naturligt”, säger Sara Lindahl.

Sara Lindahls tre graviditeter och förlossningar finns alla på Youtube.

Som en motvikt mot skräckbilderna av att föda.

– Visst har vi lagt ut det mest privata, men filmerna känns inte intima fysiskt sett, säger hon.

Sara och Robin Lindahl från Norsjö har gjort minidokumentärer om graviditeterna och förlossningarna till vart och ett av sina tre barn.

Det började med att de ville bevara känslan och tankarna inför att deras första dotter Inez skulle födas för snart fem år sedan. De hade hört talas om flera som filmat förlossningen och bestämde sig för att ställa upp en kamera i ett hörn av förlossningsrummet.

– Jag visste inte ens om jag själv skulle vilja titta på filmen. Men när Robin ­hade klippt den och lagt på ­musik kändes den inte alls ­lika utlämnande som vi ­hade trott, så vi bestämde oss för att ­visa den på dopet, säger Sara Lindahl.

Såg skräckexempel

När Sara blev gravid med mellandottern Alice kändes det självklart att för­eviga graviditeten och förlossningen. Efter att ha visat ”Alice – the movie” på Alices dop bestämde de sig för att lägga ut filmen på Youtube.

Innan Sara skulle föda sin första dotter Inez hade de själva kollat runt på förlossningsfilmerna på nätet och kände att många var ­rena skräckexempel på hur en förlossning går till.

– De flesta gravida surfar runt och det är jättelätt att man hittar fram till vulgära filmer som rakt på visar när barnet kommer ut. Vi ville bidra med ett annat sätt att dokumentera en förlossning, säger hon.

Filmen om Alice har visats över 130 000 gånger och fått mängder av positiva kommentarer.

Men någon har flaggat den som olämplig och nu krävs det att man är 18 år och är inloggad för att kunna se den.

– Jag tycker att det är synd, man ska inte behöva ha fyllt 18 för att se ett klipp av en födsel filmad från sidan säger Sara Lindahl.

’Fina filmer’

Sara och Robin har nu även lagt ut filmerna om äldsta dottern Inez och sonen Isak som föddes i fjol. ­Filmen från när Sara fick Alice visade hon också i föräldragruppen när hon väntade Isak.

Alla som de visat filmerna för tycker att de är fina och rörande. Men en del säger samtidigt att de inte kan tänka sig att dokumentera sina egna förlossningar.

Sara och Robin kan förstå det, men tycker inte att de själva gått över gränsen.

– Visst har vi lagt ut det mest privata, men filmerna känns inte intima fysiskt sett. Att föda barn är naturligt, säger hon.

’Kommer bli vanligare’

Sara och Robin menar att de har tänkt igenom materialet noga innan de gjorde det offentligt – i synnerhet som det också involverar deras tre barn.

– När barnen blir äldre kommer det nog vara relativt vanligt att det ligger ute ­filmer på nätet bland de jämnåriga. Men om de inte skulle gilla att filmerna finns på You­tube, tar vi så klart bort dem, säger Sara Lindahl.

Nät-trender

”Jag är gravid!”

Ett växande Youtube-fenomen är att filma väntan på att graviditetstestet ska visa om något litet har börjat växa – och sen lägga ut reaktionen direkt på webben.

Kläm-resultatet

En äckeltrend på Youtube, som tidigare bara var badrums­spegeln förunnat att se: En välfylld pormask töms inför kameran.

”Vill du gifta dig med mig?”

Filmade frierier – ju mer storslagna desto bättre – fyller Youtube, och i sociala medier som Instagram publiceras bilder sekunderna efter frieriet.

#mådåligt och #prataomdet

På mikrobloggen Twitter delas under olika ”hashtags” (gemensamma sökord) mycket svåra berättelser människor emellan, till exempel om depressioner och sexuella trakasserier.

Vill du kontakta
Wendela?

Linnea Bolter