”Jag tror att min syster knarkar”
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-06
Veckans relationsdilemma: Ska Sandra fråga rakt ut?
Sandra ska inte ensam behöva konfrontera sin syster med sina misstankar.
– Hela familjen måste agera kraftfullt, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.
Det är fint att Sandra engagerar sig i sin systers välmående. Men hela familjen måste reagera – och agera, när ena dottern plötsligt beter sig märkbart annorlunda.
– Allt ansvar ska inte vila på Sandras axlar, säger Eva Rusz.
Förvarna inte
Hon ger Sandra och hennes föräldrar rådet att utan förvarning och rakt på sak ställa frågan till systern, eftersom hon då inte hinner tänka ut någon strategi för att bortförklara deras misstankar. Och familjen ska akta sig för att tro på lögner.
– Om hon är narkotikaberoende är det högst sannolikt att hon antingen förnekar det eller flyr. Då är det föräldrarnas ansvar att inte acceptera beteendet, säger Eva Rusz.
– De ska stå på sig och säga: ”Vi ser att du mår dåligt.”
Andra orsaker
Men det är inte säkert att droger är problemet. Det kan finnas andra orsaker till att en människa förändras och mår dåligt.
Först när föräldrarna och systern har klart för sig vad som hänt och vunnit hennes förtroende, kan de gå vidare och fundera över hur de kan hjälpa, anser Eva Rusz.
Exakta antalet drogmissbrukare i Sverige är svårt att fastställa. Enligt vårdföretaget Attendo Care är gränsen mellan att bruka, missbruka och vara beroende svårdefinierad. Men slår man ihop alla beroenden och tar bort medicinskt försvarbart läkemedelsbruk, vet man att mer än 10 procent av befolkningen är kemiskt beroende. Dessutom ökar drogberoendet och går ner i åldrarna samtidigt som drogerna blir tyngre.
Ha tålamod
Familjen måste ha tålamod, säger Eva Rusz.
– Luska försiktigt i vad som är galet. Ställ frågor. Om de ser att dottern blivit drastiskt personlighetsförändrad måste de stötta henne, oavsett vad det beror på.