Pappa – prata med ditt barn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-07

Undersökning visar att barn hellre inte talar med någon än med sin pappa

När svenska barn är ledsna vill de helst få tröst hos sin mamma.

Pappan kommer först på femte plats.

Barnen talar hellre inte med någon alls.

– Jag vill inte sätta mig på höga hästar och råda andra pappor. Men jag tänker försöka att prata med min son för att jag inte vara nummer fem på listan, säger Ola Lindholm.

I en undersökning som ungdomstidningen Kamratposten gjort var en fråga till barnen vem barnen helst talar med när de är ledsna.

Endast 5,4 procent svarade ”pappa” – och placerade fäderna på en femte plats.

 – Vi blev beklämda. Jag tror att vi män är dåliga på att ta känslomässig plats i barnets liv. Vi är mer frånvarande och kanske lite slöa också, säger Ola Lindholm, chefredaktör för Kamratposten och pappa till Loa, 1 år och nio månader.

Psykologen: ”Vabba mer"

Svenska pappor är föräldralediga i mindre utrsträckning än mammorna, jobbar oftare heltid och tar ut färre vård av sjukt barn-dagar.

Det kan förklara den dystra placeringen.

Tiden ensam med barnet i vardagen är viktig när barnets förtroende ska byggas upp, enligt barn- och förläldrapsykologen Malin Alfvén.

 – Det räcker inte att vara föräldraledig några veckor på sommaren, när mamman också är med. Jag märker jättestor skillnad i barns förtroende för sina pappor när de varit föräldralediga längre, säger Malin Alfvén och råder:

  – Vabba mera. Det är ett jätteviktigt sätt att komma sitt barn nära.

Natta barnen

Både undersökningen och psykologen pekar på att barn inte kräver ständiga aktiviteter, utan mår bra av att bara vara med sina föräldrar.

 – Jag tycker också att man ska fortsätta att lägga sina ungar på kvällen. Inte bara säga god natt, utan sitta ned en stund på sängkanten och prata om dagen, säger Malin Alfvén.

I Kamratpostens undersökning ingick drygt 6 000 pojkar och flickor i åldrarna 8–14.

När de är ledsna vill 40,9 procent helst tala med sin mamma. En fjärdedel vill prata med en kompis. En dryg tiondel vill prata med någon annan och en tiondel vill inte tala med någon alls. Först efter dessa alternativ kom alltså valet att prata med pappa.

Följ ämnen i artikeln