Antirynkindustrin har fått en ny lönsam målgrupp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-14

Kampen mot rynkor i ansiktet är inte längre något som bara angår kvinnor i medelåldern.

Redan i 20-årsåldern börjar många oroa sig för att se äldre ut.

Jan Jernbeck, kirurg på Akademikliniken i Stockholm, får allt yngre patienter.

Rynkhysterin sveper över Sverige. Bloggvärlden fullkomligt svämmar över av den. Skönhetsindustrin tjänar grova pengar på den. Erfarenhet och mognad är bra i alla sammanhang, men får inte synas i ansiktet.

Även unga kvinnor lägger tid, energi och inte minst pengar på att sudda ut eller förebygga spår av ålder på huden.

I de otaliga bloggar och inlägg på internet som handlar om skönhet, eller bara livet i allmänhet, skrivna av kvinnor mellan 20 och 30 år, finns mängder av kommentarer som dessa:

”Jag tror jag har gått och fått rynkor!” utropar Sara som enligt bloggprofilen är 25 år.

”Till råga på allt så upptäckte jag i morse att jag har fått rynkor i pannan”, skriver Johanna, 23.

Utropen följs av tips på rynkkrämer av olika slag. Krämer som i många fall kostar tusentals kronor litern. Trots att krämernas effekt ifrågasätts i test efter test ökar försäljningen.

Försäljningen ökar

Även om rynkorna inte ens infunnit sig ännu funderar unga kvinnor på när det är dags att börja använda antirynkkräm. En vanlig fråga på internet är när det är dags att börja smörja – i förebyggande syfte.

En del kvinnor under 30 år går också längre än till att köpa dyra krämer. De vill ha en mer permanent lösning. De vänder sig till kliniker som erbjuder olika injektioner, till exempel Botox, för att bli av med problemet.

Klinikerna bekräftar att förfrågningar om antirynkbehandlingar och Botoxinjektioner bland unga kvinnor ökar. Det visar en rundringning som Aftonbladet gjort.

”Som att fixa håret”

– Ja, det kan man säga. De som kommer har till exempel en bekymmersrynka mellan ögonen som de tycker är ful och vill ta bort. En typisk Botoxpatient är i dag från 25 år och uppåt. Eftersom det är så pass enkelt ingrepp och inte ger några biverkningar är det lite som att lägga make up eller fixa håret, säger Jan Jernbeck, kirurg på Akademikliniken i Stockholm.

Cecilia Udd, verksamhetschef på Stockholm Medical skincare center:

– Generellt sett kan man säga att förfrågningarna om till exempel botox från en yngre åldersgrupp har ökat. Men vi utför inte fler behandlingar än tidigare. Vi brukar förklara att det handlar om mimik i ansiktet och inte ålderstecken.