Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”De ska vara smarta, lyckade och sexiga”

Uppdaterad 2012-11-22 | Publicerad 2012-11-20

Stressforskaren: Därför mår unga kvinnor så dåligt

Var fjärde svensk kvinna lider av oro och ångest. Unga kvinnor mår sämre än genomsnittet, medan jämnåriga killar mår bättre, visar SCB:s årliga undersökning.

– Livet blev jävligare för kvinnor efter krisen på 90-talet och det håller fortfarande i sig, säger Torbjörn Åkerstedt, professor på Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet och Karolinska institutet.

Torbjörn Åkerstedt.

Kvinnor oroar sig mer än män. Så har det varit sedan SCB började göra sina årliga undersökningar 1980 och årets siffror visar att trenden fortfarande håller i sig.

25 procent av alla kvinnor mellan 16 och 85 oroar sig och känner ängslan och ångest. Bland männen är motsvarande siffra 14 procent.

Hårdare krav

– Skillnaden har funnits länge men det var framför allt under 90-talets kris som det blev avsevärt mycket sämre för kvinnor. Företag plockade bort tjänster, kraven höjdes och många kvinnor fick gå. Det håller i sig än idag. Fortfarande är arbetslivet slimmat och många förväntas jobba mer än 100 procent. Då blir det svårast för kvinnor eftersom de fortfarande har mest ansvar i hemmet, säger Torbjörn Åkerstedt och fortsätter:

– De dubbeljobbar och förväntas inte bara lyckas i karriären utan också klara chefskapet på hemmaplan. Dagens system i Sverige räcker inte till, det behövs mer support och hjälpinsatser kring städning, barnhämtning och annat som kvinnor tar störst ansvar för eller att man får män att ta mer ansvar.

Nya ideal

Värst är det bland unga kvinnor. I åldern 16–24 uppger 32,2 procent att de är oroliga och ångestfyllda. I samma ålderskategori bland männen mår de något bättre än det manliga genomsnittet.

– Idealet för kvinnor har förändrats de senaste åren. Nu ska de vara smarta och lyckas på jobbet och samtidigt vara snygga och sexiga. De hårdare skönhetsidealen och förväntningarna kring att kvinnor ska göra karriär leder till mer ångest och oro, säger Torbjörn Åkerstedt och fortsätter:

– Vi ser också att sömnproblem blir vanligare främst bland unga kvinnor. På lång sikt kommer vi att se en ökning av depressioner och utmattningssyndrom bland dessa kvinnor.

Monica Karlstein

Varför mår unga kvinnor sämre än unga män?

Alexandra Höglund, 19, modell, Västerås.

– Det är så mycket mer press från media på tjejer, att vi både ska vara och se perfekta ut. Jag tror att vi jämför oss mycket mer än vad killar gör och att vi kanske måste göra bättre ifrån oss för att komma lika långt.

Matilda Gustafson, 27, restaurangchef, Sälen.

– Vi jämför oss nog mer än vad män gör och överallt, till exempel på Facebook, kan man läsa om perfekta personer och man vill ju lyckas lika bra – både på jobbet och privat.

Sofie von Krusenstierna, 23, student, Västerås.

– Pressen på att både vara duktig i skolan, träna mycket, se bra ut, göra karriär och samtidigt ­vara en bra mamma kan nog bli för mycket för många. Och jag tror att vi jämför oss med varandra mer än vad killar gör.

Ellinor Larsson, 22, ­servitris/barista, Sälen.

– Det är nog högre krav på kvinnor än män, privat men också i jobbet. Som tjej vill man ju lyckas på alla sätt och det kanske blir för mycket för många.

Twittrade om att #Mådåligt

I går startade P3Nyheter hashtagen "Mådåligt" på Twitter, och snart kom berättelser om ångest, oro och depressioner från unga människor. Här är några av rösterna som berättat.

Var som 17-åring inte i skolan på flera veckor och låg hemma och grät nätterna igenom tills mamma tvingade med mig till Bup. /Tuva

Jag kan inte räkna kvällarna då mina dagboksanteckningar suddats ut av tårar som bara kommer, hur många dagar som börjar med äcklig metallisk smak i munnen: den talar om för mig att jag inte räcker till, att jag aldrig kommer göra det och att den här dagen nog kommer bli helt meningslös. Helgkvällarna när telefonen ligger tyst och ensamheten dunkar i varenda liten cell. Så ser vardagen ut och jag vill att vi (vi som i hela vårt samhälle) tar i frågan och pratar om att må dåligt. /Maja

När jag var 12 skrev jag "jag vill dö" i ett skrivblock. Min lärare såg det, blev arg & bad mig sudda. Och det var allt om det. /Mikaela

Att må så dåligt att varje dag är en kamp att komma ur sängen, men pga provanställning vågar jag ej vara hemma. /Linnea

På grund av den manliga könsrollen så pratar inte män lika ofta om sin psykiska ohälsa och de är mindre benägna att söka hjälp. /Kawa

Som de flesta hbtq-personer så har jag i perioder, särskilt när jag var yngre, varit deprimerad och brottats med skuldkänslor. /Erik

-