Rätt prylar = fler kompisar
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-21
Ny kartläggning: Pengar spelar roll för att barn ska få vänner
Rätt prylar kan ge fler vänner.
Det är skolgårdens hårda lag.
– Det här är ett reellt problem, särskilt för barn som lever i en väldigt knapp ekonomi, säger doktoranden Erika Lundby.
Pengar kan spela en viktig roll för att barnen ska få vänner. Erika Lundby, doktorand i socialt arbete vid universitetet i Växjö, har kartlagt den nordiska forskning som finns kring barn och deras konsumtion.
– Många barn upplever att de behöver rätt saker för att bli populära. En del säger till exempel att om man har med sig rätt saker till skolan så kan man bli populär just den dagen, säger Erika Lundby.
Barnen i undersökningen är mellan 7 och 12 år. När det gäller de yngre handlar det ofta om leksaker.
– Sjuåringar diskuterar mer i termer att det är roligt att leka med någon som har roliga leksaker.
En av flera faktorer
Ju äldre barnen blir, desto mer subtila signaler handlar det om. För en 12-åring kan det handla om att hänga med i trender när det gäller musik och kläder.
– Men också att ha ny mobiltelefon. Uppdateringar kan vara viktiga.
Erika Lundby poängterar att prylarna och kläderna bara är en av flera faktorer som är viktiga för barnens sociala relationer.
– Samtidigt säger barnen att det viktigaste är hur man är som person. Det är viktigt att vara snäll. Men rätt saker kan hjälpa till.
Inga kravmaskiner
Erika Lundby menar att det framför allt är barn från familjer med dålig ekonomi som upplever prylarnas betydelse för vänskapen som ett problem. En del är rädda att bli utestängda på grund av det. Och ibland kan pengar vara en förutsättning för att kunna umgås med andra.
– För att kunna cykla med kompisarna måste barnet ha en cykel. Pengar kan också behövas för inträde till simhallen, till bussbiljetter och så vidare, säger Erik Lundby.
Men att barnen är några små kravmaskiner som tär på föräldrarnas pressade budget stämmer inte.
– Barn är väldigt reflekterande och medvetna. Många ser det som ett ideal att vara sparsam och prismedveten. I familjer med knappa resurser försöker barnen ofta hjälpa till. Många av dem uppger att de inte frågar alls när de vet att föräldrarna har dåligt med pengar, säger Erika Lundby.
Speglar vuxenvärlden
Att coolaste jeansen och senaste mobiltelefonen är statusmarkörer är ingen överraskning. Erika Lundby tycker inte heller det är förvånande att det betyder så mycket för livet i övrigt.
– Å ena sidan kan det låta tragiskt. Å andra sidan så är det ju så vi vuxna lever. Barn blir tidigt medvetna om och aktiva i konsumtionssamhället. Självklart påverkas barnen av det samhället de befinner sig i.